Verkiezingsprogramma’s

Cramer ziet haar pleidooi ook verwoord in verkiezingsprogramma’s, maar volgens haar in te algemene termen. ~Een volgend kabinet moet concrete beleidsmaatregelen durven nemen om het proces van duurzaam ondernemen binnen het bedrijfsleven op een hoger plan te helpen tillen.” Het streven naar duurzame ontwikkeling is één van de grootste opgaven in de 21e eeuw. Naar verwachting zal de wereldbevolking de komende 40-50 jaar verdubbelen. In dezelfde periode zal de welvaart vervijfvoudigen. Als we doorgaan op het huidige pad — aldus Cramer – zal de te verwachten economische groei enorme ecologische én sociale consequenties hebben. De klimaatverandering, afname van biodiversiteit en milieuvervuiling zullen nog ernstiger vormen aannemen dan nu al het geval is.

Bijdrage bedrijfsleven
Cramer wil niet de nadruk leggen op doemscenario’s, maar liever zoeken naar oplossingen. In haar rede richt ze zich vooral op de bijdrage van het bedrijfsleven aan duurzame ontwikkeling. Cramer: ~Inspanningen op dit gebied vinden tegenwoordig plaats onder de vlag van “duurzaam ondernemen”. Wat tot nu toe wordt gedaan, is sterk gericht het behoud van een goede reputatie en het afwenden van risico’s. In plaats van duurzaam ondernemen vanuit deze defensieve invalshoek te benaderen, zou het gezien moeten worden als kans. Door de ontwikkeling en toepassing van nieuwe processen, producten, diensten, markten en bedrijfsmodellen kan een duurzamer kwaliteit van leven voor huidige ÃÃ??n toekomstige generaties mogelijk worden gemaakt. Om dit te bereiken is een sterkere koppeling van duurzaam ondernemen aan innovatieprocessen binnen bedrijven noodzakelijk.”

Duurzaam ondernemen verankeren
Cramer geeft een overzicht van de stand van zaken op het gebied van duurzaam ondernemen in theorie en praktijk. Wat duurzaam ondernemen inhoudt, is zo langzamerhand bekend, constateert zij. Cramer: â€~De uitdaging waarvoor bedrijven nu staan, is om duurzaam ondernemen dusdanig te verankeren, dat het leidt tot brede betrokkenheid van medewerkers hoog en laag in de organisatie en tot verdergaande vernieuwing op het gebied van duurzame ontwikkeling.â€

Prof.dr. Cramer
Jacqueline Cramer (1951) is sinds 2005 hoogleraar duurzaam ondernemen aan de faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Tevens is zij sinds 1999 directeur van Sustainable Entrepreneurship; strategy and innovation consulting en adviseert in dat kader het bedrijfsleven op het gebied van duurzaam ondernemen.