Vandaag op Earth Day, 22 april 2024, is het belangrijk om stil te staan bij de voordelen van een circulaire economie. In tegenstelling tot het “wegwerp” systeem dat geassocieerd wordt met de lineaire economie, is deze nieuwe manier van productie en consumptie duurzamer en verantwoordelijker. Daarnaast scheidt dit concept ook economische groei van de druk op de planeet en haar hulpbronnen. En dat is hard nodig, want sinds afgelopen 1 april – Dutch Overshoot Day – is het jaarlijkse budget van de natuur in Nederland in theorie opgebruikt. [1] Nisrene Haddad, CSR Director bij Manutan Group, deelt in dit artikel haar inzichten over de voordelen van de implementatie van de circulaire economie. Ze benadrukt hoe deze aanpak kan bijdragen aan de concurrentiekracht en duurzaamheid van bedrijfsactiviteiten

De 6 voordelen

Dit zijn de zes voordelen van de implementatie van een circulaire economie:

  • Vermindering van productiekosten

Voor bedrijven is een van de belangrijkste voordelen van de circulaire economie gericht op “slimme” economieën. Door het optimaliseren van het gebruik van hulpbronnen, kunnen bedrijven hun productiekosten verminderen. Dit maakt hen ook competitiever op de markt.

  • Voldoen aan regelgeving of zelfs toekomstbestendig zijn

Steeds meer regelgeving bevordert de circulaire economie over de hele wereld. Bedrijven hebben daarom geen andere keuze dan de circulaire economie binnen hun bedrijfspraktijken te integreren, om zo te kunnen voldoen aan de regelgeving. Bedrijven die vooroplopen op dit gebied kunnen zelfs plannen maken voor toekomstige regelgeving, waardoor ze een concurrentievoordeel hebben.

  • Optimalisatie van hulpbronnen en grondstoffen

De wereldbevolking groeit exponentieel, evenals de behoefte aan hulpbronnen die steeds beperkter worden. Een van de oprichtingsprincipes van de circulaire economie is het behoud en de optimalisatie van natuurlijke hulpbronnen. Bedrijven die zich hebben toegelegd op een circulaire economiebenadering, zullen in staat zijn om te profiteren van de toenemende schaarste en concurrentie voor de meeste hulpbronnen.

  • Helpen bij het beschermen van het milieu

Nog een voordeel van circulaire economie, is het feit dat het helpt zowel mensen als de planeet te beschermen. Dit economische model heeft de neiging om de impact (broeikasgasemissies, vervuiling, afval) op natuurlijke systemen en biodiversiteit te verminderen, terwijl het duurzame ontwikkeling bevordert en rijkdom en banen produceert.

  • Grijpen van zakelijke kansen

De mogelijkheid om nieuwe markten te bereiken, die eerder weinig tot geen interesse hadden in het aanbieden van producten en diensten, is een ander bijkomend voordeel. Door een circulaire economiestrategie te implementeren, kunnen bedrijven nieuwe bedrijfsmodellen ontwikkelen. Denk aan het verhuren van producten, het verkopen van reserveonderdelen en het hergebruiken van grondstoffen. Dit zijn allemaal nieuwe manieren om aan marktbehoeften te voldoen, terwijl innovatie wordt gestimuleerd.

  • Bevorderen van betrokkenheid van belanghebbenden

Bedrijven die zich inzetten voor de circulaire economie verenigen op deze manier ook hun stakeholders, of het nu klanten, werknemers, partners of leveranciers zijn. Dit zal helpen bij het aantrekken en behouden van klanten, het werven (en behouden) van toegewijde werknemers en het opstarten van nieuwe manieren van werken met partners en leveranciers die dezelfde overtuigingen en waarden delen.

Uiteindelijk zijn alle voordelen van circulaire economie op een bepaalde manier met elkaar verbonden. Dit creëert een goede dynamiek voor bedrijven, evenals voor hun ecosysteem en voor de samenleving als geheel. Deze paradigmaverschuiving opent nieuwe perspectieven voor een regeneratieve economie van de toekomst. En een ding is zeker, het is van groot belang dat we richting een circulaire economie gaan want Dutch Overshoot Day ligt volgend jaar niet op 1 april maar minimaal naar 30 februari. Dus we moeten de consumptie van goederen verminderen door meer circulair te zijn en zo proberen Overshoot Day naar een later moment in het jaar te verplaatsen.

[1] Overshoot Footprint Network (2024). Het is geen grap: 1 april is Dutch Overshoot Day