Modiform, de toonaangevende wereldwijde leverancier van teelt-, transport- en verpakkingssystemen voor de tuinbouwketen, zet dankzij de nieuwe samenwerking met Solinatra een grote stap in haar ambities om zo min mogelijk fossiele primaire kunststoffen toe te passen. De overeenkomst, benadrukt de ambitie van beide bedrijven richting een groene en duurzame toekomst.

Modiform en Solinatra nemen gezamenlijk het voortouw in het ontwikkelen en op de markt brengen van biogebaseerde en biologisch afbreekbare kweekpotten. Deze volledig natuurlijke, plantaardige potten worden door Modiform gemaakt met Solinatra®-materiaal en bieden telers een 100% natuurlijke, fossiel- en PFAS-vrije, koude grond composteerbare oplossing. Ze kunnen na de teeltduur direct met het gewas in de grond worden geplant, waarna de pot biologisch wordt afgebroken.

De natuurlijke potten van Modiform met Solinatra zijn succesvol getest in commerciële teeltbedrijven voor de productie van onder meer tuin- en kamerplanten en bladgroenten. Hierbij is ook aangetoond dat de potten geen negatieve invloed hebben op de groei van de planten. Of zoals een bij de proefprojecten betrokken teler opmerkte: “Planten gekweekt in de Solinatra-potten groeien helemaal zoals je gewend bent, het is fantastisch om een fossielvrije oplossing te hebben!”

Modiform, als belangrijke internationale opererende fabrikant van kweekpotten, trays voor jonge planten, packs en transporttrays, verwacht door de samenwerking met Solinatra jaarlijks meerdere nieuwe producten op de markt te kunnen brengen die bijdragen aan de doelen die het bedrijf zich heeft gesteld voor het verlagen van de footprint en het verantwoord omgaan met natuurlijke hulpbronnen.

Robert de Jong, CEO van Solinatra: “Solinatra en Modiform zijn een perfecte match: plantaardige potten voor duurzame planten! Het is een aarde-tot-aarde-oplossing voor een verantwoorde teelt. Bij Solinatra streven we middels innovatie naar een wereld zonder plastic afval. Deze samenwerking met Modiform betekent een enorme vermindering van CO2-emissie.

Peter Linthorst, CEO van Modiform, voegt toe: “Onze kunststof kweekpotten, gemaakt van gerecycled kunststof, zijn zelf ook weer volledig recyclebaar. Helaas zien we dat in nog niet alle afzetgebieden afdoende gerecycled wordt. Dan kunnen biologisch afbreekbare potten een oplossing zijn. Daarnaast zijn er specifieke toepassingen voor deze ‘koude grond composteerbare plantenpotten’ en aanverwante producten. Onze afbreekbare potten zorgen voor gezonde planten en dragen bij aan de natuur zonder compromis op kwaliteit.”

Biogebaseerde en biologisch afbreekbare kweekpotten zullen in de nabije toekomst een aanzienlijk aandeel hebben in de markt en zo bijdragen aan een wereld zonder afval. Modiform en Solinatra geloven dat transparantie en nauwkeurige inzichten in de voetafdruk het bedrijf, hun klanten en hun partners zal helpen betere beslissingen te nemen.

Over Modiform

Modiform ontwikkelt en levert milieuverantwoorde producten en oplossingen die voldoen aan de behoeften van hun klanten en de wettelijke vereisten. Het bedrijf wil gezien worden als dé partij die in de hele tuinbouwsector positieve veranderingen aanjaagt op het gebied van verpakkingen en teeltoplossingen. Deze innovaties zullen de productiviteit verhogen, het gebruik van hulpbronnen verminderen en gezondere ecosystemen bevorderen. Modiform zet zich in om de ecologische voetafdruk te minimaliseren, van milieubewuste verpakkingen tot energie-efficiënte productieprocessen.

Over Solinatra

Solinatra, het Nederlandse bedrijf voor duurzame innovatie, richt zich op het vervangen van fossiele kunststoffen door 100% natuurlijke, plantaardige, PFAS-vrije materialen om zodoende plastic afval te verminderen en CO2-uitstoot te verlagen. Deze materialen bieden alle voordelen van plastic zonder de nadelen en zijn volledig biologisch afbreekbaar en composteerbaar, zonder microplastics achter te laten. Solinatra heeft verschillende kernmarkten gedefinieerd, waaronder de tuinbouwsector, om deze doelen te bereiken.