De CO2-Prestatieladder is binnen de bouwsector inmiddels toonaangevend als duurzaamheidinstrument. In andere sectoren krijgt de CO2-Prestatieladder ook steeds meer bekendheid en neemt de acceptatie van het instrument snel toe.

ICT Automatisering heeft CO2-reductie een prominente plaatst gegeven in haar duurzaamheidsbeleid en heeft daarom de CO2-Prestatieladder geïmplementeerd. Deelnemen aan de CO2-Prestatieladder is voor ICT veel meer dan het verkrijgen van gunningvoordeel en een groen imago, het is een andere manier om naar de eigen organisatie en omgeving te kijken.

Met behulp van het instrument wordt er door ICT een enorme hoeveelheid energie bespaard. Om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van CO2-emissie heeft ICT al een aantal maatregelen genomen wat veel kosten reduceert. Zo zijn er onder andere energiebesparende maatregelen genomen in ICT’s kantoorpanden, wordt er bewust met warmte en koeling omgegaan en wordt er hard gewerkt aan een passend mobiliteitsbeleid. Door het beklimmen van de ladder is een belangrijke stap gezet op weg naar verdere CO2-reductie binnen de activiteiten van ICT, maar ook richting de partners in de keten.

Volgens beleidsmedewerker Maud Vastbinder van de SKAO is het belangrijk om even stil te staan bij dit soort mijlpalen: “Voor het certificeringschema de CO2-Prestatieladder is het geweldig dat er nu 250 certificaten zijn afgegeven, maar het is eigenlijk nog leuker dat de CO2-Prestatieladder door de certificering van een groot internationaal ICT bedrijf, niet langer meer sec een bouwinstrument is.”

Martine Meerburg, Climate Change Programme Manager SGS Nederland: “Instappen op niveau 4 van de CO2 prestatieladder is niet eenvoudig. Niet alleen moet een bedrijf zijn eigen CO2 emissies in de hand houden, maar ook stappen in de keten maken, en een initiatief in de keten of sector opzetten om te reduceren. SGS is trots om te kunnen bijdragen aan de CO2 reductie en de maatregelen die zijn genomen. “