Bijna de helft van alle ondervraagde beursgenoteerde ondernemingen vinden dat ze in hun bedrijfsactiviteiten rekening moeten houden met mensenrechten en hebben dat voornemen ook vastgelegd in beleid. De beleggersvereniging merkt bovendien op dat de aandacht voor de implementatie van mensenrechten in de bedrijfsvoering toeneemt.

Enkele kanttekeningen
De VBDO plaatst enkele kanttekeningen bij haar bevindingen. “We hebben gekeken naar de grote beursgenoteerde ondernemingen. Als we verder gaan kijken, komen er minder mooie resultaten”, aldus VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. Hij wijst in dit verband op de resultaten van een recent PwC-onderzoek onder 226 bedrijven waarvan bijna de helft minder dan 250 werknemers heeft. Daaruit blijkt dat slechts 32 procent van de bedrijven over een mensenrechtenbeleid beschikt.

De vertaalslag van mensenrechtenthema’s naar de dagelijkse bedrijfsvoering is cruciaal voor de implementatie. Uit het onderzoek blijkt dat het vinden van de juiste taal één van de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven is. Bedrijven zoeken naar manieren om het abstracte begrip ‘mensenrechten’ te vertalen in concrete thema’s zoals: werktijden en kinderarbeid en dit een onderdeel te maken van reguliere processen en systemen.
De rapportage van bedrijven over mensenrechten verdient overigens meer aandacht. Bedrijven hebben moeite om te rapporteren over het onderwerp in verband met de gevoeligheid van het onderwerp.

Bedrijven kunnen met behulp van de vorig jaar herziene ‘OECD Guidelines’ en de ‘UN Guiding Principles for Business and Human Rights’ naar nieuwe wegen en methodes zoeken om het respect voor mensenrechten vorm te geven. Het VBDO onderzoek geeft bedrijven inspiratie en handvatten door het aanreiken van good practices en is een praktische checklist voor het invullen van de aanpak op mensenrechten. Directeur van de VBDO, Giuseppe van der Helm: “Er is geen ‘one size fits all’, bedrijven moeten hun eigen maatwerk binnen het raamwerk van de UN ontwikkelen”.

Een belangrijke conclusie van het onderzoek is dat bedrijven hun impact op mensenrechten beter meetbaar kunnen maken dan nu het geval is. “Het committment is er. De volgende stap is dat bedrijven zichzelf concrete en meetbare doelen gaan stellen waar het gaat om mensenrechten, dat is nu nog onvoldoende het geval. Samenwerken in sectorbrede initiatieven is al een heel effectieve manier gebleken om dat soort stappen te maken, aldus Van der Helm.”