Een prijs!
Talent en ambitie van vrouwen kan veel beter worden benut. Ook in het Nederlandse bedrijfsleven. Er moeten meer vrouwen naar de top. Organisaties met een evenwichtige personeelsopbouw zijn aantoonbaar innovatiever en slagvaardiger, kunnen beter omgaan met verandering, hebben een betere voeling met de markt en opereren uiteindelijk succesvoller.
Steeds meer bedrijven merken dat. Ze voeren daarom een actief diversiteitsbeleid om tot een evenwichtig personeelsbestand te komen. Ook in het management en in de top. Ze hebben oog voor verschillen en werken bewust aan een cultuur waarin alle medewerkers – mannen én vrouwen – zich optimaal kunnen ontwikkelen.
VNO-NCW wil met het uitreiken van de Diversity Award deze bedrijven ondersteunen en stimuleren om dit beleid voort te zetten. En tegelijk wil VNO-NCW andere bedrijven aanmoedigen en inspireren om het goede voorbeeld te volgen.
De Diversity Award is een initiatief van het Ambassadeursnetwerk 2002, een groep topondernemers die zich inzetten om de doorstroom van vrouwen naar hogere en topfuncties in met name het bedrijfsleven een extra impuls te geven (www.ambassadeursnetwerk.nl).

De eerste Diversity Award werd in 2002 uitgereikt aan bankverzekeraar Delta Lloyd, vanwege “haar uitgesproken visie en de actieve rol van de raad van bestuur in het intern en extern expliciet uitdragen van het diversiteitsbeleid”, aldus het juryrapport.
In 2003 nam Shell Nederland de Diversity Award in ontvangst, in het bijzonder omdat het diversity & inclusion beleid van dit bedrijf een inspirerend voorbeeld is voor de sector. En IBM Nederland was de trotse winnaar in 2004, met name vanwege de verankering van diversiteit in het beleid (diversiteit kan binnen deze onderneming worden gezien als een ‘way of leadership’) en vanwege de input en ondersteuning van het vrouwennetwerk ‘Women in Blue’.

Uitreiking Diversity Award 22 januari 2005 door juryvoorzitter
Andrée van Es aan de winnaar van 2004, IBM Nederland

Voor wie?
Voor de Diversity Award komen alle bedrijven – grote zowel als kleinere – in aanmerking die zich sterk maken voor diversiteit, en vooral voor het doorstromen van vrouwen naar hogere en besluitvormende posities. Voorwaarde is wel dat zij zelfstandig lid zijn van VNO-NCW of van een bij VNO-NCW aangesloten branchevereniging.

Criteria
De jury zal de inzendingen op een aantal criteria beoordelen:

Heldere visie, business case en doelen
Creativiteit en voorbeeldfunctie
Betrokkenheid van de top / directie
Cultuur- en gedragsverandering
Vasthoudendheid, continuïteit en samenhang in beleid
Effectiviteit en resultaten
De jury zoekt naar bedrijven die verschillen in kwaliteiten en aanpak niet als probleem zien, maar deze juist weten te benutten. Het is de jury daarbij vooral te doen om een visie en aanpak die als voorbeeld en inspiratie kunnen dienen voor andere ondernemingen.
Het gaat bijvoorbeeld om een uitgesproken visie op m/v diversiteit, het bedrijfsbelang ervan en de verankering in de organisatie. Of om maatregelen / projecten op het gebied van HR-beleid die leiden tot een grotere in- en doorstroming van vrouwen in en naar hogere en topfuncties, of tot een betere balans tussen werk en privé. Maar het gaat vooral om projecten die gericht zijn op een cultuuromslag en bewustwording bij het lijnmanagement, waardoor vrouwelijk talent beter herkend, erkend en benut wordt. Zodat de ambities van mannen én vrouwen verzilverd kunnen worden.

De jury
De inzendingen worden beoordeeld door een jury:

Femke Halsema (juryvoorzitter), fractievoorzitter GroenLinks
Karin van Rooyen, voorzitter Federatie Zakenvrouwen
Jan Schaapsmeerders, HR-directeur Shell Nederland
Harry Starren, directeur de Baak Managementcentrum VNO-NCW
Pauline Terreehorst, directeur Centraal Museum Utrecht en lid Ambassadeursnetwerk 2005/2006
Meedoen?
U kunt uw eigen of een andere onderneming/bedrijfsunit/afdeling kandidaat stellen door vóór 15 september een brief of een e-mail te sturen met een antwoord op de volgende vier vragen:

Waarom komt deze/uw onderneming in aanmerking voor de Diversity Award?
Wat zijn de relevante aspecten (visie, maatregelen, projecten en dergelijke)?
Wie in het senior management en elders in de organisatie zijn eraan gecommitteerd en bij betrokken?
Wat zijn de voordelen voor de organisatie en voor de (vrouwelijke) medewerkers en wat zijn de bereikte of te verwachten resultaten (zo concreet mogelijk)?
Let wel: u kunt dus zowel uw eigen bedrijf aanmelden als een ander bedrijf dat volgens u in aanmerking zou komen voor de Diversity Award.
De uitreiking van de prijs vindt plaats op 8 november 2006 tijdens de slotbijeenkomst van het Ambassadeursnetwerk 2005/2006. Juryvoorzitter Femke Halsema en VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes zullen de Diversity Award aan de winnaar overhandigen.

Wat het oplevert?
De Diversity Award levert natuurlijk erkenning en publiciteit op. Bovendien worden de inspanningen op het gebied van diversiteit en de doorstroming van vrouwen in de schijnwerpers gezet. Daarnaast ontvangt de winnaar een kunstwerk van een aanstormend vrouwelijk schildertalent: Aukje Koks, winnares van de Koninklijke Prijs voor de Vrije Schilderkunst in 2005. En verder een jaar lang kosteloos lidmaatschap van Opportunity in Bedrijf (www.opportunity.nl).

Aanmeldingen kunnen tot uiterlijk 15 september 2006 gericht worden aan:
Diversity Award
Vereniging VNO-NCW
t.a.v. Guusje Dolsma
Postbus 93002
2509 AA Den Haag
of per email:
diversity-award@vno-ncw.nl