Aangezien de Week van de Circulaire Economie 2024 nu plaatsvindt, is de vraag om circulariteit in steden en regio’s te vergroten groter dan ooit. Tijd voor actie dus. Daarom lanceert het Circular Innovation Collective (CIC) met trots hun innovatieve handboek. Dit handboek is bedoeld om de overgang naar een circulaire economie in Europese steden en regio’s te versnellen door lokale circulaire innovatieprogramma’s te onderzoeken, ontwerpen en uit te voeren.

Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk steden hun circulariteitsambities kunnen realiseren, introduceert het CIC nu een succesvol geteste aanpak die circulariteitsambities voor lokale overheden aanjaagt. Inclusief uitgebreide instructies om lokale circulaire innovatieprogramma’s te onderzoeken, ontwerpen en uit te voeren. Met dit handboek geeft het CIC lokale overheden, organisaties die ondernemers supporten, impact investeerders en ondernemers het benodigde stappenplan om steden en regio’s te helpen hun overgang naar een circulaire economie te versnellen.

“Al meer dan 15 jaar streven we naar een duurzamere toekomst en we voelen de urgentie om onze impact te vergroten. Met onze partners Metabolic en Bankers without Boundaries vergroten we onze impact door middel van het handboek, die zijn ontworpen om meer regio’s te helpen onze initiatieven op het gebied van circulaire economie over te nemen en eigen te maken.” – Manon Klein, Impact Hub

Centraal in de missie van CIC staat het principe van samenwerking en het delen van kennis. Daarom deelt CIC ‘het recept’ voor het ontwerpen en uitvoeren van lokale innovatieprogramma’s gratis, en zorgt ervoor dat essentiële hulpmiddelen voor de overgang naar de circulaire economie direct beschikbaar zijn voor alle belanghebbenden.

“Om een impacteconomie te realiseren, moeten we onze aanpak radicaal veranderen. We moeten samenwerken met koplopers en ondernemers die maatschappelijke uitdagingen aanpakken en het bredere ecosysteem beïnvloeden. Met de CIC-aanpak kan dat.” – Egon van Wees, programmacoördinator Amsterdam Impact (CIC-programma financier)

Het handboek is gebaseerd op het CIC circulaire textielprogramma uit de periode 2022-2024 van de MRA, dat bijdraagt aan de ambitie om in 2030 een 70% circulaire textielwaardeketen gerealiseerd te hebben. Dit programma heeft de groei van 10 circulaire textiel startups versneld op de R-strategieladder. Het maakte baanbrekende circulaire innovaties toegankelijker voor consumenten, creëerde nieuwe circulaire banen, verbond startups met belangrijke investeerders en hielp hen hun impact op te schalen: bijvoorbeeld door hun werk uit te breiden naar andere Europese landen.

“We zijn erg blij met de lancering van dit handboek, omdat ze regio’s en steden in staat stellen om praktisch aan de slag te gaan met het helpen van ondernemers en werkgevers van de toekomst. Op naar ‘reparatie’-banen als het nieuwe normaal!” – Eva Helmond, Projectmanager Duurzame Werkgelegenheid, Goldschmeding Foundation (CIC-programma financier)

Dit circulaire innovatieprogramma voor Amsterdam zal fungeren als het vlaggenschip van de CIC-pilot, en laat de transformatieve kracht van circulaire innovatie op lokaal niveau zien. “We werken allemaal aan grote maatschappelijke transities. Vaak gaan deze transities alleen gepaard met grote, gedurfde doelen en uitdagingen. Met de beschikbaarheid van het CIC-handboek wordt het voor elke stad, gemeente of regio heel eenvoudig om pioniers en ondernemers te ondersteunen en samen te werken aan een nieuwe impacteconomie. We nodigen iedereen uit er niet langer ‘alleen maar’ in te geloven, en ook actie te ondernemen!” – Coen Persijn, Programmamanager Regeneratieve Economie bij Stichting DOEN (CIC-programma financier)