Hare Majesteit Koningin Máxima, lid van Nederlands Comité voor Ondernemerschap en Koninklijk Huis, bracht woensdag 15 februari een werkbezoek aan FastFeetGrinded, onderdeel van Heilig Group in Heerhugowaard in het kader van circulair ondernemen en innovatie.

De oprichters van FastFeetGrinded zijn al twintig jaar eigenaar van een winkel in hardloopbenodigdheden. Door een toenemende vraag naar het recyclen van sportschoenen, hebben zij na jarenlang onderzoek een machine weten te ontwikkelen die sportschoenen verpulvert. Het verkregen materiaal wordt gescheiden waardoor grondstoffen worden verkregen voor diverse toepassingen, bijvoorbeeld voor de productie van nieuwe sportschoenen, garens of ondergronden voor buitensportvelden. Het bedrijf heeft als ambitie om de internationale schoenenindustrie om te vormen tot een circulair werkende industrie. Zowel voor de techniek als de financiering wordt samengewerkt met de Heilig Group uit Noord-Holland. Deze internationale bedrijvengroep biedt technische oplossingen aan industriële markten, waaronder recycling.

Circulair ondernemen

Na een uitgebreide rondleiding door ’s werelds eerste schoenen recyclingbedrijf is er daarna gesproken met onder andere Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, over circulaire recycling en impact maken. Naast FastFeetGrinded en Heilig Group waren er ook vertegenwoordigers van toeleveranciers, afnemers van de grondstoffen, vertegenwoordigers van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

Het werkbezoek past bij de aandacht van het Comité voor innovatie en verduurzaming, waar circulariteit deel van uitmaakt. Elk jaar brengt het Comité het Jaarbericht Staat van het mkb uit met aandacht voor thema’s die belangrijk zijn voor groei en ontwikkeling van het mkb, zoals financiering, verduurzaming, digitalisering en dienstverlening van de overheid. Het Comité geeft het kabinet met enige regelmaat gevraagd en ongevraagd advies over het overheidsbeleid voor mkb-bedrijven.