Wat eet je als veganist op brood? Zoet broodbeleg in overvloed, maar qua hartige opties komen velen niet verder dan hummus, groentespreads of vegan worst en kaas. Daar brengt saladefabrikant Johma in samenwerking met ProVeg Nederland verandering in met Johma’s eerste vegan salade voor op brood. Vanaf vandaag ligt hij in de schappen bij Albert Heijn.

Met Zonder Ei

De samenwerking tussen non-profit organisatie ProVeg en saladeproducent Johma werpt deze week haar eerste vruchten af. Vandaag komt de appel-selderij salade op de markt. Voor het eerst in de geschiedenis van Johma maakt deze receptuur gebruik van een dressing zonder ei. ProVeg gaf advies over het vervangen van ei en streeft met haar campagne ‘Met zonder ei’ om zoveel mogelijk overbodig ei te vervangen uit de recepturen van mayonaise en gebak.

“Veel veganisten en mensen die vaker plantaardig willen eten, missen nog goede en betaalbare hartige opties voor op brood,” vertelt ProVeg directeur Veerle Vrindts. “Terwijl veel vegetarische salades prima geschikt zouden zijn als alleen de dressing ei-vrij kan worden gemaakt. We zijn enthousiast dat Johma nu deze stap zet met hun eerste vegan salade. En als het aan ons ligt, blijft het niet bij appel-selderijsalade. We hopen dat Johma ons in de toekomst ook blij kan maken met veganistische varianten op hun andere populaire salades in het koelschap.”

Veel nieuwe plantaardige ontwikkelingen

Eerder deze maand was ProVeg al betrokken bij de ontwikkeling en lancering van de eerste vegan appelkruimeltaart bij HEMA. Vorig jaar stond ProVeg aan de wieg van de allereerste vegan delivery pizza’s bij New York Pizza en werd een Patatje Met Zonder Ei een begrip bij de snackbarketen Smullers. ProVeg biedt advies aan producenten en versnelt zo de transitie naar een duurzamer, diervriendelijker en plantaardiger voedselsysteem.