ISO (International Organization for Standardization) is gestart met de ontwikkeling van een (mogelijke) mondiale richtlijn voor het stimuleren van duurzaamheid in de agrofoodsector. De (mogelijke) richtlijn moet handvatten bieden om de keten van de agrofoodsector te verduurzamen en slaat een brug tussen verschillende nationale en branchespecifieke initiatieven. NEN onderzoekt of er in Nederland behoefte is aan normalisatie op dit vlak. Op basis van de ontvangen reacties wordt een Nederlandse stem uitgebracht.

Op het gebied van duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen zijn er diverse private (vrijwillige) standaarden opgesteld door (individuele) bedrijven, standaardisatie-organisaties en consortia. Ook zijn er veel voorbeelden van samenwerkingsverbanden (multi-stakeholder) waar partijen werken aan het verduurzamen van hun sector. Door al deze verschillende initiatieven is er een steeds sterkere vraag naar harmonisatie. 

ISO wil deze verschillende initiatieven in de agrofoodsector mondiaal harmoniseren. Dit wordt gedaan door de ad hoc groep ‘Sustainability’ onder ISO/TC 34 ‘Food products’. Deze TC ontwikkelt ISO-normen voor de gehele voedselketen, waarbij de meeste normen gaan over terminologie, analyse- en testmethoden, productspecificaties en/of voedselveiligheidsmanagement. De aandacht van deze TC verschuift echter steeds meer naar algemenere onderwerpen, zoals duurzaamheid. Een voorbeeld hiervan is de publicatie van ISO 26000 ‘Richtlijn voor maatschappelijke verantwoordelijkheid van organisaties’.

Behoeftepeiling

NEN onderzoekt in hoeverre Nederlandse partijen belang hebben bij het (mogelijk) ontwikkelen van een ISO-richtlijn voor duurzaamheid in de agrofoodsector. Daarbij wordt nagegaan welke relevante documenten/normen er zijn binnen Nederland en in welke mate deze worden toegepast. 

NEN brengt op basis van de verzamelde input het Nederlandse advies uit, met eventueel aanvullend commentaar. Indien het voorstel door de ISO-leden wordt geaccepteerd, en bij voldoende interesse, kan een nationale normcommissie worden opgericht. Vanuit deze normcommissie wordt de Nederlandse inbreng in de ontwikkeling van de norm gecoördineerd. Dit geeft bedrijven uit de Nederlandse agrofoodsector de mogelijkheid om invloed uit te oefenen op deze (mogelijke) ISO-norm. Bij voldoende interesse organiseert NEN een informatiebijeenkomst in Delft voor belanghebbenden uit de agrofoodsector.