In deze drukke feestmaand is het aantal online bestellingen van cadeaus zoals speelgoed en kleding hoger dan ooit. Het karton is niet aan te slepen en huizen en straten staan vol met gebruikt karton. Sommige retailers riepen eerder al op de dozen te gebruiken als bouwpakket en ook HP roept op dozen niet eenmalig te gebruiken, maar ze een tweede leven te geven om eenmalig gebruik terug te dringen.

Duurzame kerstversiering

Speciaal voor de feestdagen heeft HP sjablonen laten ontwerpen om als gezin of DIY-liefhebber je eigen unieke kerstversiering te maken. Door middel van sjablonen creëer je met gebruikt karton of gebruikt inpakpapier eenvoudig je eigen decoraties. Bouw een duurzaam kerstdorp met bijvoorbeeld windmolens, dieren en een elektrische auto. Of knutsel je een kaarshouder en eigen kerstballen. Op deze manier hergebruik je het oud karton en inpakpapier en draag je bij aan een duurzame kerst. De sjablonen zijn te downloaden via HP Printables platform en via de HP Smart app.

Kartonschaarste

Door de vele online bestellingen hebben we te maken met kartonschaarste, een probleem voor veel ondernemers*. Karton wordt duurder en er wordt naar alternatieve verpakkingsmaterialen gezocht, zoals plastic. Dit is niet wenselijk vanuit milieuoogpunt. Op straat is dit probleem ook te zien, er is namelijk een absolute piek in kartonafval. Zo halen bepaalde gemeentes in december vaker karton op om overlast te voorkomen.

Christina Geierlehner, Duurzaamheids manager HP: “Duurzaamheid en bewustwording over het klimaat kan gaan over grote afspraken tijdens een klimaattop en we zien steeds meer bedrijven HP’s voorbeeld volgen om te werken naar meer duurzaamheid bij het maken, vervoeren en recyclen van producten. Maar soms is duurzaamheid ook heel dichtbij. Deze kerst hoop ik dat zoveel mogelijk gezinnen samen met de kinderen karton hergebruiken, bijvoorbeeld met de sjablonen die we op onze Printables website hebben gezet.”

HP zelf voert een zeer strict duurzaamheidsbeleid met al 20 jaar een jaarlijks rapport waarin zowel de ambities, de resultaten en investeringen transparant worden gedeeld. Het stimuleert hergebruik van papier, maar ook plastic. Er zijn grote stappen gezet bij het terugdringen van verpakkingsmateriaal en via het HP Instant Ink abonnement ontvangen consumenten een envelope waarmee ze de cartridges gemakkelijk kunnen retourneren, zodat HP het plastic opnieuw gebruikt. Meer dan 85% van de originele HP-inktcartridges bevat gerecycled plastic.