Het United Repair Centre (URC) heeft een vestiging in London, stadsdeel Haringey, geopend. De nieuwe locatie is het resultaat van een samenwerking tussen het URC, Fashion-Enter en outdoormerk Patagonia. Het URC Londen neemt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst, zoals vluchtelingen, en leidt hen op voor het uitvoeren van hoogwaardige kledingreparaties. Het uiteindelijke doel is om de kledingindustrie te transformeren, andere kledingmerken kunnen zich vanaf nu aansluiten bij het URC Londen.

De opening volgt op het succes van het eerste URC dat in 2022 in Amsterdam werd geopend als resultaat van een samenwerking tussen Makers Unite, Amsterdam Economic Board en Patagonia. Het URC Amsterdam verwerkt momenteel 30.000 reparaties per jaar van merken als Decathlon, Lululemon en Patagonia. Het URC Londen heeft de capaciteit om tegen 2025 jaarlijks 30.000 reparaties uit te voeren.

Thami Schweichler, CEO en oprichter van het United Repair Centre: “De kledingindustrie heeft een slechte reputatie vanwege de schade die wordt toegebracht aan het milieu en de mensen die onze kleding maken – maar dat hoeft niet zo te zijn. Als we onze planeet willen redden moeten we klanten helpen hun kleding langer te gebruiken en in de toekomst bewuster te consumeren. Met de lancering van URC London maken we het gemakkelijk voor verantwoorde kledingmerken om zich aan te sluiten bij de groeiende reparatiebeweging.”

Fashion-Enter, een kledingproductiebedrijf uit Haringey dat hoge sociale en milieunormen hanteert, is toegetreden als partner. Het bedrijf verwelkomt URC London in een van hun bestaande locaties en traint het team voor het uitvoeren van technische reparaties. Het kledingproductiebedrijf kampte met mogelijke ontslagen, omdat de productie van steeds meer belangrijke detailhandelaren zich verplaatst naar goedkopere faciliteiten in het buitenland. Met de huidige oplossing beschermt URC Londen vijftien Britse banen en slaat het een brug naar de circulaire economie.

Jenny Holloway, CEO van Fashion-Enter: “Stadsdeel Haringey in Noord-Londen heeft een lange geschiedenis als thuisbasis van hoogwaardige Britse kledingproductie, maar in de huidige markt waarin steeds goedkoper geproduceerd wordt kunnen we onze hoge kwaliteits- en ethische normen niet handhaven. Het was aan ons om het bedrijf snel om te gooien en wendbaar te zijn! Dit heeft geresulteerd in een samenwerking waarbij we overstappen op reparaties. Ons vakkundige team is ontzettend blij om bij te dragen aan een circulaire economie voor de hedendaagse mode-industrie.”

URC Londen kreeg strategische begeleiding van het Institute of Positive Fashion van de British Fashion Council en ontving ondersteuning op het gebied van circulaire economie van de Ellen MacArthur Foundation. In eerste instantie zal het URC Londen reparaties uitvoeren voor klanten van Patagonia in het Verenigd Koninkrijk. In de komende twaalf maanden zullen nog drie andere merken zich bij het centrum aansluiten en is er ruimte voor meer partners.

De samenwerking maakt deel uit van Patagonia’s langdurige inzet voor verantwoorde consumptie. De afgelopen twaalf jaar heeft Patagonia klanten geleerd waarom en hoe ze de levensduur van hun kleding kunnen verlengen via het Worn Wear-programma. Daarnaast biedt Patagonia gratis reparaties aan, die kunnen worden aangevraagd via het onlangs gelanceerde reparatieportaal.

Alex Beasley, Country Manager, Verenigd Koninkrijk, Ierland & Scandinavië, Patagonia: “Bij Patagonia focussen we onze werkzaamheden op het redden van de planeet, maar we weten dat we dit niet alleen kunnen. Met de lancering van het URC Londen willen we onze impact drastisch vergroten en andere kledingbedrijven in staat stellen om weg te bewegen van de wegwerpcultuur en circulariteit onderdeel te maken van hun bedrijfsmodellen.”

Over het United Repair Centre

In 2022 openden creatief textielplatform Makers Unite en outdoor kledingmerk Patagonia het United Repair Centre (URC) in Amsterdam. Het URC voert hoogwaardige kledingreparaties uit voor aangesloten merken en hun klanten, met als doel om merken te stimuleren reparatie en hergebruik onderdeel te maken van hun business- en verdienmodel. Daarnaast biedt de organisatie werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De betrokken partijen zijn bijeengebracht door de Amsterdam Economic Board en worden gesteund door een consortium van Nederlandse investeerders met een focus op sociale impact. Het is hoog tijd dat de groeiende negatieve impact van de textielindustrie een halt toe wordt geroepen. Merken die daar aan willen bijdragen kunnen zich aansluiten bij het United Repair Centre.

Foto: medewerkers werken in United Repair Centre Londen. Credits: Felicity West