Eind deze zomer dreigde een heuse frikandellencrisis, toen fabrieken te maken kregen met personeelstekorten en snackbars op rantsoen moesten voor de meest populaire snack van Nederland. Er ontstond grote paniek bij liefhebbers. Maar tijden van crisis vragen om verandering. Daarom introduceert foodstartup GREENFORCE vandaag haar nieuwste innovatie: een build your own vegan frikandel in poedervorm, gemaakt van zonnebloempitten. De poedervorm zorgt ervoor dat de mix lang houdbaar is, waardoor je altijd voldoende frikandellen in huis hebt. Vet handig. Door water toe te voegen aan het poeder, vorm je zelf binnen een handomdraai je eigen vegan frikandel. Perfect voor bij de borrel of als late night snack.

Innovatie in snackland

Van alle frituursnacks die in Nederland geconsumeerd worden, staat de frikandel op nummer één met een marktaandeel van 30%. We produceren 600 miljoen frikandellen per jaar en eten er gemiddeld zo’n 35 per persoon per jaar. Je kunt gerust zeggen dat de frikandel de meest populaire snack van ons land is. Over de ingrediënten doen veel verhalen de ronde, wat er exact in zit blijft onduidelijk. “Waarom passen we de ingrediënten dan niet aan naar een vegan variant, die net zo lekker is?” aldus Thomas Isermann, oprichter van GREENFORCE. “Samen met ons researchteam hebben we een variant op de welbekende snack ontwikkeld die de smaak en structuur evenaart. Bovendien zorgt de poedervorm ervoor dat je de mix lang kunt bewaren waardoor je altijd voldoende frikandellen op voorraad hebt. Dus geen zorgen meer over een tekort!” Het poeder is licht in gewicht en hoeft niet gekoeld bewaard te worden, waardoor uitstoot van transport en energieverbruik worden geminimaliseerd. Hierdoor is de milieu-impact van deze vegan snack nog lager.

Build your own

Waar je normaal gesproken naar de snackbar gaat voor je snack craving, kun je de vegan frikandel van GREENFORCE gemakkelijk zelf thuis klaarmaken. Voor één frikandel meng je 30 gram poedermix met 60 gram ijskoud water, laat het geheel 30 minuten rusten in de koelkast en rol daarna de frikandel tot 18 centimeter – of ga voor meerdere mini frikandellen voor bij de borrel. Je kunt de snack direct bereiden door deze te bakken in de pan of te frituren. Serveer ‘m au naturel of ga voor speciaal met vegan mayonaise, curry en uitjes. De plantaardige poedermix is op basis van zonnebloempitten, heeft Nutriscore A en is rijk aan plantaardige eiwitten. Er zijn geen smaakversterkers of conserveermiddelen toegevoegd en de snack is soja- en glutenvrij.

De poedermix voor de vegan frikandel komt per 150 gram – goed voor 450 gram frikandellen –  (€4,99) en is te bestellen via de webshop van GREENFORCE