Welke honderd voedselveranderaars zorgen voor beter en duurzamer eten en drinken voor iedereen? Food100 zoekt innovators die de mouwen opstropen en met frisse ideeën de problemen binnen ons voedselsysteem oplossen. Die aanpakkers en denkers zijn hard nodig nu de toekomst van ons voedsel dagelijks nieuws is. Ken jij iemand die het debat rondom landbouw, voedselvoorziening, gezondheid, duurzaamheid, stikstof, biodiversiteit of dierenwelzijn verder brengt? Meld diegene óf jezelf voor 1 juni aan via Food100.nl.

Turbulente tijd vraagt om talent

De politieke aardverschuiving tijdens de Provinciale Statenverkiezingen bewijst hoe actueel en betekenisvol de uitdagingen van de agrofood zijn. “In zo’n turbulente fase is innovatie, kennisdeling en verbinding belangrijker dan ooit”, zegt Hans Steenbergen, hoofdredacteur van Food Inspiration. “Niet polarisatie brengt ons verder, maar een voortdurende dialoog tussen alle spelers in de voedselketen. Daarom is een initiatief als Food100 belangrijk. Een beter voedselsysteem wordt pas een feit als er genoeg mensen van overtuigd zijn dat een betere toekomst voor ons voedsel mogelijk is.”

Podium voor voedselveranderaars

Food Inspiration is met Slow Food Youth Network, AgriFood Capital en Food Hub initiatiefnemer van de Food100. Samen willen ze iedereen die zich binnen Nederland actief inzet voor beter eten en drinken een podium bieden: de waardering voor wie ze zijn, waar ze voor staan en vooral voor wat ze doen. Het is de zevende keer dat de lijst met 100 inspirerende innovators en aanpakkers wordt samengesteld. De Food100 bestaat net als voorgaande jaren uit 50 aanstormende talenten van onder de 35 jaar en 50 gevestigde voedselveranderaars van boven de 35 jaar.

Aandacht en impact

Food100 bezorgt de 100 talenten niet alleen aandacht, maar ook een waardevol netwerk waarmee de impact kan worden vergroot. Weet jij een plek op de lijst te bemachtigen? Dan krijg je:

✓ Toegang tot een netwerk van 400+ impactmakers in voedsel

✓ Een exclusieve plek aan de lunchtafel tijdens het jaarlijkse Food100-event

✓ De kans om Foodheld van 2023 te worden

De Food100-jury van 2023

Onafhankelijke experts uit de hele voedselketen stellen uit alle inzendingen de Food100-lijst met de 100 meest impactvolle voedselveranderaars van Nederland samen. De jury bestaat dit jaar uit de volgende deskundigen:

  • Anouk Snelders, oprichter van Health Food Wall
  • Bas Antonissen, biologische varkenshouder
  • Christiaan Vette, zelfstandig adviseur voor strategie, innovatie en transformatie
  • Jeroen Candel, universitair hoofddocent bestuurskunde, lid van de Raad voor Dieraangelegenheden en de raad van toezicht van de Transitiecoalitie Voedsel
  • Lisanne van Oosterhoud, Klimaatpact ambassadeur, lid van World Food Forum en de Participatietafel Voedsel van RVO
  • Maartje Nelissen, aandeelhouder The Food Line-Up en co-founder Plant FWD
  • Sheila Struyck, co-founder NBI Impact Investors en duurzame chef
  • Tarique Arsiwalla, oprichter van Protix, investeerder in duurzame agri start-ups en strategisch adviseur bij Vermaat Group

Aanmelden voor de Food100

Ben jij of ken jij een voedselveranderaar in agrifood die een plek verdient in de Food100? Deel jouw motivatie dan met ons via www.food100.nl/inschrijven. Op woensdag 31 mei sluit de aanmelding!

Over de initiatiefnemers

Slow Food Youth Network

Slow Food Youth Network (SFYN) is een internationale jongerenbeweging die zich inzet voor een good, clean & fair voedselsysteem. SFYN gelooft dat jongeren een belangrijke rol moeten spelen in de toekomst van de voedselproductie en -consumptie. Daarom brengt SFYN door middel van evenementen, campagnes en projecten jonge consumenten, producenten, boeren, koks en studenten dichter bij elkaar.

AgriFood Capital

AgriFood Capital is het samenwerkingsverband van ondernemers, overheden en kennisinstellingen in de regio Noordoost-Brabant. Voedselmakers die geloven dat de manier waarop we vandaag voedsel maken en eten, het verschil maakt voor morgen. Samen werken ze aan de slimste en duurzaamste voedselketens, van boer tot bord. Precies, circulair, waardevol en verbonden.

Food Hub

Food Hub maakt opleidingen, trainingen en vernieuwende vormen van voedseleducatie. In opdracht of op eigen initiatief. Food Hub helpt bedrijven, overheden en professionals om de veranderende wereld van voedsel en landbouw beter te begrijpen. De doelstelling van Food Hub is de transitie naar een eerlijk, gezond, lekker en duurzaam voedselsysteem te blijven aanjagen.

Food Inspiration

Food Inspiration is een multimediaal inspiratieplatform voor professionals binnen de wereld van eten, drinken, slapen en gastvrijheid. Food Inspiration helpt haar volgers om succesvol te blijven binnen de turbulente wereld van service en hospitality. Onder andere met het maandelijkse digitale Food Inspiration magazine en tijdens jaarlijkse evenementen zoals de Food Inspiration Days en Food Unplugged.

Food100 wordt mede mogelijk gemaakt door RabobankBO Akkerbouw en Food Impactors.