Ondernemers die hun productieketen in kaart willen brengen en willen onderzoeken of er kinderarbeid voorkomt, kunnen vanaf deze maand weer projectvoorstellen indienen bij het Fonds Bestrijding Kinderarbeid (FBK).

Bijvoorbeeld voor het uitvoeren van een risico analyse of – bij vermoedens van kinderarbeid – voor het opzetten van een interventieproject in het productieland. Per project is er maximaal 475.000 euro beschikbaar.

Niet opnieuw het wiel uitvinden

Ondernemers hoeven niet zelf het wiel opnieuw uit te vinden. Er is al veel kennis en expertise voorhanden waar ze gebruik van kunnen maken. “Op dit moment ondersteunt FBK ruim 40 projecten in meer dan 20 landen. Bij al deze projecten zijn Nederlandse ondernemers betrokken, variërend van kleine koffie-en cacao producenten actief in West-Afrika tot aan kledingbedrijven in India en importeurs van hazelnoten uit Turkije.”, zegt Anne Kempers, programmacoördinator FBK.

Toegevoegde waarde

FBK biedt uitkomst voor ondernemers die niet zo goed weten waar ze moeten beginnen. “Bij FBK kunnen ondernemers terecht voor gerichte informatie over hoe ze hun productieketen het beste kunnen doorlichten op kinderarbeid en welke vervolgstappen ze kunnen doen. De kennis en ervaringen die we binnen onze projecten opdoen delen we weer met nieuwe ondernemers. Ook helpen we ze aan relevante partijen waarmee ze kunnen samenwerken. Het is juist die mix van financiële steun, kennis en netwerk waar onze toegevoegde waarde ligt.”, aldus Anne Kempers.

Wil je meer weten over wat FBK voor jouw bedrijf of organisatie kan betekenen? Vraag dan nu een vrijblijvend adviesgesprek aan met een van de projectadviseurs of kijk op www.rvo.nl/fbk

FBK staat nu open voor het indienen van quickscans (verplicht). Officiële projectvoorstellen kunnen tot 13 oktober worden ingediend. Voor FBK is dit de laatste openstelling in deze hoedanigheid.