Fairtrade is een partnerschap aangegaan met het International Cocoa Initiative (ICI). Het ICI is een in Zwitserland gevestigde stichting die zich inzet om kinderarbeid in Ivoorkust en Ghana te bestrijden en kinderen van een betere toekomst te verzekeren.  Zij bundelt hiervoor de krachten in de cacao- en chocolade industrie, ontwikkelingsorganisaties, boerengemeenschappen en nationale overheden in cacao-producerende landen.

De samenwerking tussen Fairtrade en ICI biedt de mogelijkheid om elkaar te ondersteunen in het bereiken van ons gemeenschappelijke doel: het tegengaan van kinderarbeid en kinderrechten  waarborgen. Samen hopen we meer kinderen en hun gezinnen in cacaogemeenschappen in Ghana en de Ivoorkust te kunnen bereiken.

Fairtrade en ICI zijn reeds begonnen om de effectiviteit van hun inspanningen tegen kinderarbeid te vergroten. We zullen samen met ICI onze aanpak en resultaten ten aanzien van kinderarbeid met elkaar vergelijken en bekijken hoe deze beter toe te passen in cacaogemeenschappen en door te voeren in de rest van de handelsketen. We zullen daarnaast met ICI nieuwe mogelijkheden verkennen om onze gezamenlijke impact te vergroten.

“We kijken ernaar uit  om ICI’s expertise op het gebied van kinderbescherming te linken  aan de missie van Fairtrade om het levensonderhoud van boeren te verbeteren en armoede onder boeren aan te pakken” zegt Nick Weatherill, directeur van ICI. “Het beëindigen van kinderarbeid en het  beschermen van de rechten van kinderen is urgente mensenrechtenkwestie, waar Fairtrade sinds 2010 aan werkt,” zegt Dario Soto Abril, CEO van Fairtrade International. “Naast de aanpak van de hoofdoorzaak van kinderarbeid door het verhogen van het inkomen van cacaoboeren, kijken wij bij Fairtrade uit naar deze nieuwe stap in  partnerschap met ICI. Het is een organisatie die expertise levert en meerdere stakeholders samenbrengt om best practices op te schalen.”

Ten slotte voegt Dr. Nyagoy Nyongo’s, directeur van producentennetwerk Fairtrade Africa hieraan toe: “We moeten doorgaan met het aanpakken van kinderarbeid op allerlei gebieden […]. Dit betekent het garanderen van een eerlijke prijs voor cacao zodat gezinnen een fatsoenlijk inkomen verdienen,  het bieden van onderwijsmogelijkheden voor kinderen, en het creëren van bewustwording over kinderrechten, inclusief het recht op bescherming dat kinderen hebben.”

Lees het hele (engelstalige) nieuwsartikel hier.