Symbiosis symposium 2023: waar economie en ecologie ontmoeten

Wanneer

28/09/2023    
11:00 - 18:00

Waar

Blue City
Maasboulevard 100, Rotterdam, 3063 NS
Blue City
Symbiosis symposium 2023: waar economie en ecologie ontmoeten

Op donderdag 28 september organiseert BlueCity het Symbiose symposium, de jaarlijkse ontmoetingsplek voor iedereen die zich bezighoudt met de circulaire economie. Een inspirerende dag met drie keynote sprekers Chautuileo Tranamil, Wouter Veer en Marjan Slob, die journalist Wouter van Noort (NRC, Future Affairs) op geheel eigen wijze interviewt. In de middag staan er deepdives, zoom-outs en tours op het programma om de symbiose tussen economie en ecologie te onderzoeken en deelnemers met een hoofd vol verse ideeën naar huis te laten gaan. 

Tijdens het Symbiosis symposium nodigt BlueCity, dé hub voor de circulaire economie in Rotterdam, ondernemers, bioniers, ontwerpers, partners, investeerders en keynote sprekers uit om het thema ‘samenwerken met de natuur’ onder de loep te nemen. De lange termijn is het uitgangspunt en deze wordt naast de lat van ondernemerschap, klimaatrechtvaardigheid en het verbeteren van de gehele biosfeer door juist superlokaal te handelen gelegd. Hoe kunnen we inspiratie putten uit de generaties voor- en na ons? Hoe verandert de wereld als we de natuur rechten geven? Hoe kunnen we nieuwe manieren van financiering vinden om bedrijven, die binnen de planetaire grenzen ondernemen, volop kans te geven? Kan geld nieuwe ambachten opzetten? Kortom; hoe kun je als bionier, gevestigde orde, denker, investeerder en doener bijdragen aan de radicale verandering die nodig is?

Dagprogramma

Deze vragen zullen centraal staan in het brede dagprogramma dat van 11.00 tot 18.00 uur plaatsvindt. Het symposium wordt afgetrapt met een bijzondere audio-ervaring, geleid door Iddo Drevijn, die de deelnemer terugbrengt naar het hier en nu. Vervolgens staan als onderdeel van het plenaire programma drie keynote sprekers klaar om – onder leiding van journalist Wouter van Noort (NRC, Future Affairs) – elk vanuit hun eigen achtergrond en visie hun natuurlijke toekomst te laten zien. Rond lunchtijd is het oude golfslagbad van BlueCity de plek voor de infomarkt, waar ondernemers en partners van BlueCity klaarstaan voor circulaire ondernemingsvragen. Hier is ook Het Nieuwe Nassen te vinden met een vooraf te boeken lunch van klimaatadaptieve gewassen en bodemverbeteraars. De rest van de middag staat in het teken van het dieper in- en uitzoomen op thema’s rondom de symbiose tussen ecologie en economie in verschillende zoom-out en deep dive sessies, geleid door inspirerende pioniers en ervaren instanties. 

Dit zijn de keynote sprekers

Chautuileo Tranamil

Chautuileo Tranamil is Mapuche-Pewenche en werkt wereldwijd met Inheemse gemeenschappen. De kracht van deze gemeenschappen staat voor haar centraal. Tijdens haar keynote wil ze toehoorders bewust maken van rechten, culturele waarden, gebruiken en wereldbeeld van Inheemse mensen, de Küme Mongen, en hoe dit verband houdt met kolonisatie, neokolonialisme, duurzaamheid, klimaatrechtvaardigheid en zal ze het concept van wederkerigheid meenemen.

Wouter Veer

Mede-initiatiefnemer van BlueCity en impact investor Wouter Veer probeert een brug te slaan tussen de oude economie en een nieuwe – duurzame, circulaire, inclusieve – economie. In deze keynote zal Wouter ingaan op hoe we anders naar landbezit, kapitaal en arbeid moeten kijken om tot een regeneratieve economie te kunnen komen waarin natuur en economie beter op elkaar zijn afgestemd.

Marjan Slob

Marjan Slob is filosoof, essayist, en de huidige Denker des Vaderlands. Als richtinggevend motto voor haar termijn heeft zij gekozen voor ‘ruim denken’. In haar keynote verkent ze met het publiek onze beelden van de natuur, hoe die onderling kunnen verschillen, en hoe die verschillen doorwerken in de praktijk.

Duik er diep in en zoom even uit

De verschillende deep dives en zoom-outs op het middagprogramma zijn sessies waarin verschillende pioniers en instanties hun producten, ideeën, uitdagingen en vragen delen en waar deelnemers zelf aan de slag gaan. Hoe kun je ondernemen als de natuur rechten krijgt? Op welke manier zou Rotterdam, of de wereld in totaal, eruitzien als we haar zouden zien als Nationaal park? Hoe kun je financiering vinden voor een bedrijf dat niet groei nastreeft, maar binnen de planetaire grenzen blijft? In twee rondes (14:30 – 15:30 en 15:45 – 16:45) vinden er vijf deepdives en vijf zoom-outs plaats met o.a. ABN Amro, Heijmans, Naturalis, KPMG, Impact Hub Amsterdam en Fresh Ventures.

Ontdek BlueCity

Van een leeg zwembad tot spil van de circulaire economie in de stad én de regio: anno 2023 is BlueCity een voorbeeldstad waar circulaire ondernemers en pioniers elkaar ontmoeten en concreet handelingsperspectief ontwikkelen. Sinds 2020 beschikt BlueCity over het eerste circulair gebouwde biolab in Europa. In de oude kleedkamers van het voormalige tropische zwembad pionieren onze ondernemers met reststromen, schimmels, organismen en gisten. Tijdens het Symposium vinden er tours plaats, die de deelnemers meenemen in dit bijzondere ecosysteem.

Partners

Het Symbiosis symposium is mogelijk gemaakt door de steun van de volgende partners: de Gemeente Rotterdam, het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie en waterschap Hollandse Delta.

Meer informatie/tickets

Kaart wordt geladen...