Start Workshopreeks natuurinclusieve chemie: van je bedrijfskavel tot in je keten

Wanneer

21/09/2023    
13:00 - 17:00

Waar


Start Workshopreeks natuurinclusieve chemie: van je bedrijfskavel tot in je keten

Als chemiebedrijf ben je sterk afhankelijk van natuurlijke hulpbronnen en grondstoffen. Denk aan het gebruik van land, water en natuurlijke materialen zoals hout en planten. De manier waarop jij, je toeleveranciers en klanten hiermee omgaan heeft impact op de leefomgeving. Om het natuurlijk kapitaal niet uit te putten en te kunnen blijven gebruiken, is het van belang je negatieve impact te minimaliseren. En waar mogelijk positief te maken.

In deze workshopreeks gaan we aan de slag met natuurlijk kapitaal. Je krijgt inzicht over wat natuurlijk kapitaal betekent in termen van risico’s en kansen voor je bedrijfskavel, je bedrijfsvoering en je handelsketen.

Wat ga je doen?

Deze workshopreeks bestaat uit vier sessies: drie sessies op locatie en een gezamenlijke digitale afsluiting. Aan het eind van de workshopreeks zet je met de inzichten die je hebt opgedaan direct praktische vervolgstappen. De workshop is inclusief:

  • Een NL Omgevingsscan door NL Greenlabel (t.w.v. 5000 euro) met inzicht in de klimaatrisico’s van je locatie en de waarde voor mens en natuur.
  • Een kwalitatieve materialiteitsanalyse van je – nationale en internationale – waardeketen: waar in de keten zit je impact op en afhankelijkheid van natuurlijk kapitaal en hoe werkt dit door in jouw bedrijfsprocessen?
  • Een op maat gemaakte prioriteiten- en actielijst om aan de slag te gaan met de conclusies uit bovenstaande instrumenten.
  • Twee individuele digitale adviesgesprekken van 1 uur met de experts van NL Greenlabel en de Natuurverdubbelaars om acties voor jouw bedrijf te identificeren en hier stappen op te ondernemen.

Iets voor jou?

Deze workshopreeks is bedoeld voor als je:

  1. Een bedrijf bent in de chemiesector of hier veel mee in aanraking komt;
  2. Aan de slag wilt met natuurlijk kapitaal op je bedrijfskavel, in je bedrijfsvoering en in je keten.

De workshops zijn met name interessant voor duurzaamheidsmanagers, QHSE-managers, innovatie- en R&D-managers, supply chain & inkoop managers en facility managers.

Experts

  • Iris Visser, projectleider bij de Natuurverdubbelaars en expert op het gebied van biodiversiteit & natuurlijk kapitaal, duurzame bedrijfsvoering en van (internationale) waardeketens.
  • Maarten Alberse, planoloog en expert gebiedsontwikkelingen. Projectleider duurzame leefomgeving bij NL Greenlabel.
  • Tessa Bakx, mvo-expert en facilitator. Projectmanager Chemie & Textiel bij MVO Nederland.

Agenda en planning

De workshops vinden over een periode van vier maanden plaats op een donderdagmiddag van 13.00-17.00u op een centrale plek in Nederland (Utrecht e.o.). De data van de offline bijeenkomsten zijn: donderdag 21 september, donderdag 19 oktober en donderdag 30 november.

Ter voorbereiding op de derde workshop is er een mogelijkheid om twee individuele adviesgesprekken in te plannen met de experts van NL Greenlabel en de Natuurverdubbelaars over de resultaten van de omgevingsscan en de kwalitatieve materialiteitsanalyse. Tot slot is er begin januari een follow-up bijeenkomst in de vorm van een online vragenuur.

Houd rekening met voorbereidingstijd voorafgaand aan de workshops voor opdrachten. Dit is een tijdsinvestering van gemiddeld 2 uur voorafgaand aan elke workshop.

Meer informatie/aanmelden

Kaart niet beschikbaar