Henk van Luijk lezing 2017 “De medewerker als succesfactor van het waardengedreven ondernemerschap”

Wanneer

18/05/2017    
15:30 - 18:00

Waar

Nyenrode Business Universiteit
Straatweg 25, Nijenrode, 3621 BG
Nyenrode Business Universiteit
Henk van Luijk lezing 2017 “De medewerker als succesfactor van het waardengedreven ondernemerschap”

Er is iets opvallends aan de hand. Juist die bedrijven die duurzaamheid niet primair vanwege economisch gewin oppakken, zijn op de langere termijn degenen die er de grootste opbrengsten mee halen. Dit wordt de paradox van intrinsieke motivatie genoemd, en geeft de kracht aan van waardengedreven ondernemen. Maar hoe werkt dat? Geldt dit altijd, of alleen onder bepaalde condities? En welke voorbeelden kennen we van organisaties in het publieke en private domein?

Tijdens de Henk van Luijklezing op 18 mei gaat professor André Nijhof op deze vragen in. In zijn optiek is stewardship, het oprecht aandacht hebben voor de verbondenheid tussen bedrijven en samenleving, een cruciale factor om te begrijpen waarom sommigen veel succes hebben met MVO, terwijl het blijft wringen bij anderen.

INTENTIE

Dat zegt allereerst iets over de intentie waarmee medewerkers en leidinggevenden werken aan MVO. Maar hoe speelt die intentie een rol in economische processen? Waarom kunnen we MVO niet overlaten aan de werking van The Invisible Hand van Adam Smith? En hoe werkt dat door in onze rol als medewerker? Als klant? Als burger? En als ondernemer?

Veel organisaties zijn bovendien zo ingericht dat de intentie van medewerkers en leidinggevenden nauwelijks een rol kan spelen. Dit betekent dat succesvol MVO binnen lang niet elk bedrijf mogelijk is. Maar als dat klopt, welke eisen stelt MVO dan aan de sturingsmechanismen van organisaties? Wat zijn daarbij goede voorbeelden? En wat is de rol van leidinggevenden bij het vormgeven van een waardengedreven organisatie?

Prof. Dr André Nijhof, hoogleraar Duurzaamheid en Stewardship van Nyenrode Business Universiteit.

PRAKTIJKSPREKERS

Als praktijksprekers zullen optreden: Birgitta Kramer, Manager Duurzaamheid van Vitens en ‘MVO-manager van 2015’, en Gerwin de Vries, directeur van drukkerij Zalsman Kampen, het ‘Vitaalste bedrijf van Nederland 2016’. Zij gaan in op het belang van de interne verankering voor een succesvol MVO-beleid en het geheim van betrokken en intrinsiek gemotiveerde medewerkers. Na afloop is er ruime gelegenheid voor discussie.

MVO Nederland, Nyenrode Business Universiteit en VNO-NCW organiseren de Henk van Luijklezing voor de 8e keer. De lezing is in 2010 geïntroduceerd ter nagedachtenis van Henk van Luijk, de nestor van de Nederlandse bedrijfsethiek.

Toegang is gratis voor relaties en partners van MVO Nederland, Nyenrode Business Universiteit en VNO-NCW.

Meer informatie en aanmelden

Kaart wordt geladen...