Conferentie: Logistiek Beweegt de Circulaire Economie

Wanneer

12/10/2023    
09:30 - 16:00

Waar

Jacoba Mulderhuis (JMH)
Amstelcampus, Rhijnspoorplein 2, Amsterdam, 1091 GC
Jacoba Mulderhuis (JMH)
Conferentie: Logistiek Beweegt de Circulaire Economie

Op donderdag 12 oktober is de samenwerkconferentie ‘Logistiek Beweegt de Circulaire Economie’ (LBCE). Professionals in logistiek, ondernemers, wetenschappers, beleidsmakers en studenten komen samen, delen kennis en gaan aan de slag gaan met logistiek in de circulaire economie. We nodigen je van harte uit om deel te nemen.

Logistiek speelt een cruciale rol in de transitie naar een circulaire economie. Een economie waarin we afval minimaliseren en materialen en producten hergebruiken, repareren en recyclen. Een economie waarin ketens circulair zijn met logistiek als belangrijke drijvende kracht.

We hebben een vol programma waarin we vanuit praktijk, onderzoek en beleid aan de slag met logistieke processen, oplossingen en innovaties die nodig zijn om een circulaire economie mogelijk te maken. Jouw bijdrage is hierbij onmisbaar. In werksessies gaan we aan de slag met bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Welke oplossingen bieden logistieke diensten voor circulaire ketens en business?
  • Welke handige methodes en tools helpen bij het herontwerpen van de keten?
  • Hoe pak je als professional in logistiek jouw rol als driver van een circulaire keten?
  • Hoe neem je ketenpartners mee in deze ontwikkeling?

De samenwerkconferentie Logistiek Beweegt de Circulaire Economie is onderdeel van het gelijknamige programma. In dit programma werken TKI Dinalog, Evofenedex, Lectorenplatform Logitimo, Transactieland, Het Groene Brein en Transitieagenda Consumptiegoederen aan het realiseren van de circulaire economie met logistiek als enabler. 

Programma

9:30 uur    Ontvangst


10:00 uur    Aftrap  
Ter voorbereiding op de conferentie ontvang je een videomasterclass van Inge Oskam, Lector Circulair Ontwerpen en Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Aan de hand van een aantal vragen en stellingen rondom ‘Logistiek beweegt de circulaire economie’ maken we tijdens deze aftrap in groepen met elkaar kennis en gaan in gesprek.


10:45 uur    Pauze


 11:00 uur   Werksessies
In deze sessie gaan we in dezelfde groepen aan de slag met een praktijkvraagstuk rondom circulair ondernemen, logistieke processen, oplossingen en innovaties. Welke oplossingen biedt logistiek voor circulaire ketens en business? Hoe pak je als professional in logistiek jouw rol als driver van een circulaire keten? Hoe neem je ketenpartners mee in deze ontwikkeling? De kennis en ervaringen van elke deelnemer zetten we in om van elkaar te leren en om tot concrete vervolgstappen te komen.


12:15 uur   Lunch 
Bring your own of bestel vooraf een lunchpakketje.


13:00 uur   Plenair: Logistiek beweegt de circulaire keten
Wat gebeurt er als we de verandering van lineair naar circulair van een bedrijf letterlijk in beeld brengen? Dat gaan we zien en ervaren aan de hand van een veelzijdig praktijkvoorbeeld. We gaan onder meer in gesprek met John Geurts, directeur Nijsen Company. Dit familiebedrijf maakt van reststromen uit de levensmiddelenindustrie voedsel voor dieren. Wekelijks komen er ruim 2000 voedselreststromen binnen, die volgens 200 recepten worden verwerkt tot vier productlijnen.

Een wisselvallige aanvoer en beperkte houdbaarheid vragen nogal wat van het logistieke proces. Hoe doet Nijsen dit? Hoe beweegt Nijsen in de gehele keten naar de toekomst en hoe werken zij samen met ketenpartners?

Jacqueline Cramer, oud-minister, emeritus-hoogleraar duurzame innovatie (Universiteit Utrecht) en strategisch adviseur, neemt ons vervolgens mee in haar reflectie hierop. Hoe ziet zij samenwerken in de keten en netwerksturing? Wat zijn concrete stappen voor het verder brengen van deze casus? Wat vraagt dit vanuit beleid? En hoe ziet zij de rol van logistiek als drijvende kracht van een circulaire economie?


14:45 uur    Pauze


15:00 uur    Meet Up
Tijdens deze Meet Up kun je in kleine setting in gesprek met lectoren, onderzoekers, experts, beleidsmakers en (logistiek) professionals. Of sluit aan bij een show case sessie, waarin bijvoorbeeld de nieuwste onderzoeksresultaten, tools en projecten worden gepresenteerd. Daarnaast bieden we deelnemende partijen de mogelijkheid om dit tijdsblok te gebruiken voor een eigen (besloten) vergadering of meeting.


16:00 uur    Borrel 


17:00 uur    Einde 

 

Meer informatie/aanmelden

Kaart wordt geladen...