Bedrijven die hun productieketens willen verduurzamen, weten veelal niet goed hoe om te gaan met toeleveranciers die niet goed meewerken. Dat is één van de constateringen die de Nederlandse Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) doet in de maandag 9 december gepubliceerde jaarlijkse Benchmark Verantwoord Ketenbeheer.
 
Daar waar ‘groene’ bedrijven op papier hun beleid ten aanzien van non-compliance op orde hebben, ontbreekt dat bij veel andere organisaties. Zij nemen niet genoeg maatregelen tegen leveranciers die niet voldoen aan het naleven van de eigen gedragscodes. Bij bedrijven die het wel goed op orde hebben, schort het nog vaak aan toezicht in de praktijk, zo valt uit het VBDO-onderzoek op te maken. Zelfs onder de best scorende ondernemingen in de benchmark zijn bedrijven die nog worstelen met non-compliance.
 
Award
De VBDO heeft onderzocht hoe 40 Nederlandse, beursgenoteerde ondernemingen hun productieketens trachten te verduurzamen en welke vorderingen daarbij gemaakt worden. De onafhankelijke jury nomineerde DSM, Heineken, Philips, Reed Elsevier en Royal BAM Group voor de Ketenbeheer Award 2013. Deze wordt vandaag uitgereikt te Amstelveen.
Wetgeving is nog steeds de meest effectieve aanjager van verduurzaming, zo stelt de VBDO vast. Toch komt daar nu langzaam verandering in. “We zien dat er steeds meer initiatieven ontstaan vanuit het bedrijfsleven zelf”, aldus VBDO-directeur Giuseppe van der Helm. Hij doelt daarmee onder meer op het toenemend aantal certificeringsprogramma’s voor leveranciers. “Vooral in de elektronica- en de voedselindustrie zien we steeds meer duurzame certificaten geïntroduceerd worden.”
 
Kostenreductie
Een ander goed voorbeeld van een initiatief dat door het bedrijfsleven zelf is geïnitieerd, vindt de VBDO het Global Social Compliance Programm (GSCP). Daarin werken grote inkooporganisaties samen om kosten te reduceren en de duurzaamheid van productieketens op een hoger plan te krijgen.
Daarin is volgens Van der Helm ook nog een andere trend te ontwaren. De onderzoekers stellen namelijk vast dat de onderzochte bedrijven duurzaam ketenbeheer steeds minder vaak uitsluitend betrachten in het licht van reputatiemanagement: “Steeds meer bedrijven zien kans om vanuit het duurzaamheidsstreven ook te innoveren en dus om waarde toe te creëren. Dat verklaart wellicht ook de toename van het aantal verduurzamingsinitiatieven in de markt zelf.”
 
Bouwsector
Het meeste vooruitgang in het verduurzamen van de productieketens boekt de Nederlandse bouwsector. In voorgaande jaren waren vooral Royal BAM Group, Ballast Nedam en Heijmans verantwoordelijk voor de duurzame innovaties in de branche. Nu moeten ze de eer in toenemende maten delen met branchegenoten. “Afgelopen jaar hebben alle bouwbedrijven in ongeveer gelijke mate bijgedragen aan de score van de sector in de benchmark”, aldus Van der Helm. Royal BAM Group blijft nog steeds koploper in de bouwsector.
 
De beste scores in de benchmark staan al jaren op naam van dezelfde ondernemingen. Van der Helm: “Toch zijn er dit jaar wel wat opmerkelijke verschuivingen. Aperam, Fugro, Boskalis, Wessanen, ASMI, Heijmans, SBM Offshore en KPN hebben het afgelopen jaar namelijk hun score met minimaal 10 procent tot bijna 20 procent weten te verbeteren.”
 
De VBDO heeft voor de Benchmark Verantwoord Ketenbeheer 2013 de 40 grootste beursgenoteerde ondernemingen onder de loep genomen. Niet meegenomen zijn ondernemingen met een exclusief dienstverlenend karakter zoals de financiële sector en de uitzendbranche. Het jaarlijkse onderzoek is dit jaar voor de achtste keer uitgevoerd in samenwerking met CNV International en ICCO.
 
In aanvulling op de benchmark brengt de VBDO in samenwerking met KPMG Sustainability een extra publicatie uit over verantwoord ketenbeheer. De publicatie bestaat uit een aantal innovatieve praktijkvoorbeelden van verantwoord ketenbeheer. Daarmee willen de makers illustreren hoe vooruitstrevende vormen van ketenbeheer management niet alleen risico- en kostenreductie opleveren, maar vaak ook extra inkomsten genereren voor het bedrijf en haar partners in de keten.
 
Downloads:
Benchmark Verantwoord Ketenbeheer 2013
Extra Publicatie Praktijkvoorbeelden Ketenbeheer
Verantwoord Ketenbeheer Award Uitreiking