Stokman Koudum, PolyStyreneLoop B.V. en Ammerlaan The Green Innovator zijn genomineerd voor de EZK Energy Award 2020. Zij vielen op door hun duurzame bedrijfsvoering, circulaire processen en relatie tussen techniek en maatschappelijk draagvlak. De winnaar wordt op 28 januari 2021 bekendgemaakt tijdens het EZK evenement: Partners in energie-uitdagingen. Het winnende bedrijf krijgt onder meer een geldbedrag van € 25.000, om bijvoorbeeld te besteden aan duurzame maatregelen. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) stelt de prijs beschikbaar.

Groen gas uit mest

“Met ons melkveebedrijf maken we groen gas uit 100% rundveemest”, vertelt Anton Stokman van familiebedrijf Stokman Koudum. “Door de mest dagvers te ‘oogsten’ wordt het methaangas uit de mest omgezet in zo’n 300.000 m³ groen gas. Het gas gaat naar ons dorp Koudum.”  De benodigde mest wordt geleverd door 500 koeien. Een deel van die koeien zijn van 2 naastgelegen bedrijven. Door de krachten te bundelen met de andere bedrijven is de investering economisch haalbaar en daardoor ook goed op te schalen.

De jury: “Het getuigt van durf en doorzettingsvermogen om als één van de eerste in deze sector te investeren in een toch minder rendabele techniek. Ook levert het bedrijf een belangrijke bijdrage aan de gebouwde omgeving door groen gas te leveren. Zij zijn het beste voorbeeld als het gaat om het verbinden van people, planet en profit.”

Circulaire oplossing voor isolatiemateriaal

“Wij recyclen polystyreen schuim uit de bouw”, vertelt Alix Reichenecker, de circular economy manager van PolyStyreneLoop B.V.. Polystyreen (PS) schuim is een veelgebruikt isolatiemateriaal in de bouw. “Dankzij de speciale CreaSolv® Technology kan ons bedrijf meer dan 99% van het PS schuim recyclen en het opnieuw  als isolatiemateriaal  aanbieden bij afnemers.” Momenteel wordt de eerste demonstratiefabriek in Terneuzen gebouwd en staat de verwachte start in 2021 gepland.

De jury: “Door het circulaire proces bespaart PolyStyreneLoop veel energie in de grondstof- en productieketen. Het bedrijf heeft een groot toepassingsgebied in de bouw- en sloopsector en is daarmee een inspirerend voorbeeld voor velen.”

Unieke toepassing van geothermie

Ammerlaan kweekt ruim 1 miljoen groene planten per jaar met CO2-neutraal opgewekte energie. “De opgewekte warmte is niet alleen voor ons familiebedrijf, maar ook voor 24 andere kwekers en andere gebouwen uit de omgeving”, vertelt Kayleigh Ammerlaan. Door gebruik te maken van aardwarmte bespaart Ammerlaan ruim 25.000 ton aan CO2 per jaar. Voor volgend jaar staat ook nog een investering in 1750 zonnepanelen op de planning.

De jury: “Ammerlaan viel op door de inpassing in en de verbinding met de omgeving. Zij leveren warmte aan collega-telers, appartementen in Pijnacker-Noord, het Stanislas College, een sportcentrum en een zwembad. Daarnaast belast geothermie de ruimtelijke omgeving aanzienlijk minder dan bijvoorbeeld energie uit zon of wind. Geothermie is als technische oplossing niet zozeer innovatief, maar de relatie tussen techniek en maatschappelijk draagvlak en samenwerking is hier vernieuwend en uniek.”

EZK Energy Award Bedrijven 2019

Winnaar van de EZK Energy Award Bedrijven 2019 was  Four Elements Hotel Amsterdam (voorheen Hotel Breeze). De andere 2 genomineerden waren Koninklijke Vopak en Bosch Beton.