Met een handdruk tussen Richard Eilander en Fien Dekker is officieel de samenwerking tussen Donker Groep en Park Positive beklonken. Twee vooraanstaande spelers, met een gezamenlijke ambitie: het vergroenen van Nederland. De samenwerking zal zich voornamelijk richten op het uitbreiden van groen parkeren binnen Nederland. Met als doel om meer natuur terug te brengen in de leefomgeving. Echter, de focus ligt niet alleen op groen parkeren. Het eerste gezamenlijke project, de buitenruimte van Rabobank in Enschede, belooft een inspirerend voorbeeld te worden van de gedeelde visie en toewijding.

Donker Groep gelooft in de kracht van groen en realiseert groene en gezonde binnen- en buitenruimtes. Het ontwerp, realisatie en beheer wordt volledig door Donker Groep verzorgd.

Park Positive biedt innovatief groen parkeren aan met een eigen totaal parkeersysteem, waarbij de regendruppel infiltreert op de plek waar die valt. Van advies en infiltratie onderzoek tot impact berekening, Park Positive denkt mee in de totale waterberging opgave.

De buitenruimte van Rabobank Enschede is het eerste project en is een fantastische kennismaking voor beide partijen met een fantastisch resultaat. Voorafgaand aan de realisatie was de vraag om het terrein te vergroenen, biodiversiteit te verhogen, hittestress te verminderen en water op een natuurlijke manier te bergen. Deze thema’s zijn meegenomen in het ontwerpproces en gerealiseerd in het nieuwe ontwerp.

Bijna alle verharding is vervangen. Niet alleen de parkeerplaatsen, maar ook de looppaden zijn voorzien van de Gradiënt grastegel, die een combinatie van meer open en gesloten stenen biedt, waardoor er voldoende ruimte is voor regenwater om te infiltreren.

Voor de afwatering van regenwater worden de groene parkeerplaatsen en de plantvakken volledig gebruikt. Duurzaamheid was een belangrijk thema in dit project. Hier is naar gekeken op diverse punten. Zo bestaat de bestrating uit Reduton®, een cementloos beton. De beplanting bestaat uit kruiden, vaste planten, hagen, solitaire heesters en bomen, wat zorgt voor een aantrekkelijke tuin het hele jaar door, voor zowel mens als dier.

Het succes van Park Positive zit grotendeels in de ondergrond. De specifieke substraten zorgen enerzijds voor stabiliteit en draagkracht en anderzijds voor een gezonde voedingsbodem voor het gras. Donker Substrates, onderdeel van Donker Groep, is de leverancier van de officiële Park Positive substraten.

Met veel trots kijken Richard en Fien terug op de totstandkoming van het Rabobank terrein, wat een prachtige start is van een gezonde, langdurige samenwerking.

Richard: “Wij verbinden ons als Donker Groep aan Park Positive om onze gezamenlijke ambitie waar te maken: het vergroenen van Nederland. Integraal kunnen wij waarde toevoegen vanuit ontwerp via Donker Design, door productie en de levering van de Park Positive substraten via Donker Substrates en vakmanschap in aanleg door Donker Groen. Park Positive is in deze een hele waardevolle partner wat Donker Groep een extra wapen geeft in het omgaan met de gevolgen van klimaatadaptatie”.

Fien: ‘’Met deze samenwerking zetten we een gezamenlijke stap om onze missie werkelijkheid te laten worden: waar kwalitatief groene parkeerplaatsen niet alleen een uitzondering zijn, maar de norm vormen’’.