In deze tweede aflevering van ‘De Duurzame Podcast’ interviewen Nick van Moerkerk en Thijs Lindhout (De Duurzame Adviseurs) Ruud Veltenaar. Ruud is spreker en auteur en spreekt over vitale oplossingen en ideeën voor de 21e eeuw.

Omdat je mogelijk niet de tijd of zin hebt om het hele interview te beluisteren, delen we hier ook de drie beste tips uit het gesprek met je:

1. We zijn niet schuldig, wel verantwoordelijk

In het begin van het interview hebben we het over de 150 miljoen klimaatvluchtelingen die we volgens het IPCC (International Panel for Climate Change) kunnen verwachten. Dat is veel meer dan de paar honderdduizend vluchtelingen waar we nu mee te maken hebben. Toch is het mogelijk om deze mensen op te vangen. Het is een kwestie van mindset, volgens Ruud. En ook een stukje historische kennis is nodig. Daarover zegt hij het volgende:

“Als we eerlijk zijn over onze rol als westerlingen in het verleden, dan zien we dat wij hier in Europa grondstoffen hebben geplunderd in landen waar het nu problematisch is. En wat we daarvoor nu in ruil zeggen is: wat we hier hebben is van ons en je komt er niet in! … We zijn vergeten wat onze eigen rol is in het verleden. Dat maakt ons niet schuldig, maar wel verantwoordelijk voor de oplossing.”

2. Jouw impact doet er toe

“Wat voor impact kan ik dan als individu maken?”, vraag je je wellicht af. Ook deze vraag stelden we aan Ruud. Hij geeft toe dat je zou kunnen zeggen dat die impact verwaarloosbaar is. Maar hij daagt je wel uit om de volgende reflectie te doen. Stel je hebt een kleinkind, en je moet tegen hem of haar zeggen: “Eigenlijk help ik de wereld een heel klein beetje naar de klote. Alleen niemand die het merkt en het is niet meetbaar.”. Hoe zou je kleinkind dan reageren?

3. Halveer je persoonlijke CO2-footprint

Nu ben je misschien gemotiveerd om in actie te komen, maar vraag je jezelf af: hoe dan? In het interview noemt Ruud een aantal voorbeelden uit zijn eigen leven. Zo rijdt hij in een elektrische auto, neemt hij binnen Europa altijd de trein, eet hij vegetarisch, heeft hij zonnepanelen op z’n dak en staat bij hun thuis de thermostaat op 18 graden. Wat nog meer indruk ons ons maakte: elke vrijdag kookt hij voor 50 kinderen in de buurt die honger hebben. En 10% van zijn bruto omzet besteedt hij aan goede doelen.

Hiermee heeft Ruud zijn persoonlijke CO2-footprint met 50% te gereduceerd. Wanneer iedereen in het westen dit zou doen dan zouden we de ‘Earth Overshoot Day’ met 3,5 maand opschuiven. Hopelijk ben jij dus gemotiveerd om mee te doen!

Beluister of bekijk het hele interview: