Continental vergroot het aandeel hernieuwbare en gerecycleerde materialen in de bandenproductie. Terwijl het aandeel in 2024 gemiddeld 26 procent bedroeg, verwacht de bandenfabrikant dat dit cijfer in 2025 met twee tot drie procentpunten zal stijgen. Deze toename is te danken aan het gebruik van synthetisch rubber, verkregen uit hernieuwbare of circulaire olie, polyester gemaakt van gerecycleerde plastic flessen, gerecycleerd staal en innovatieve vulstoffen zoals silica uit de as van rijstvliezen. Naast de introductie van diverse duurzame materialen kunnen ook wijzigingen in de productmix de evolutie van dit kerncijfer beïnvloeden. Tegen 2030 wil Continental het aandeel hernieuwbare en gerecycleerde materialen in zijn bandenproductie verder verhogen tot meer dan 40 procent, zonder daarbij te raken aan de hoge veiligheids- en prestatie-eigenschappen.

“We breiden het aandeel hernieuwbare en gerecycleerde materialen in onze grondstoffenportefeuille systematisch uit. Over vijf jaar willen we de kaap van 40 procent overschrijden,” vertelt Jorge Almeida, Head of Sustainability bij Continental Tires. Hij voegt nog toe: “Om tot een duurzame mobiliteit te komen, zijn we voortdurend op zoek naar nog milieuvriendelijkere materialen. Na uitgebreide tests integreren we ze zo snel mogelijk in de productie.”

Materialen met een gecertificeerde massabalans verhogen de transparantie en traceerbaarheid

Een belangrijke drijvende kracht achter deze transformatie is de benadering van de massabalans. De massabalans is een traceerbaarheidsoptie waarbij gecertificeerde en niet-gecertificeerde materialen fysiek worden opgenomen in de waardeketen, maar administratief gescheiden blijven door middel van een controleerbare boekhouding. Zo worden hernieuwbare en gerecycleerde grondstoffen volgens internationaal erkende principes geïntegreerd in de bestaande productieprocessen. Dankzij het massabalanssysteem kan Continental de gebruikte hoeveelheid gerecycleerde en hernieuwbare materialen nauwkeurig bijhouden en documenteren. Op die manier komt de hoeveelheid alternatieve grondstoffen die aan een product wordt toegewezen steeds overeen met de hoeveelheid die bij het begin van de productie werd ingekocht. De massabalansbenadering stelt Continental in staat om de complexiteit en het gebruik van zijn grondstoffenportfolio efficiënt te beheren over meerdere productielocaties in verschillende markten heen, terwijl duurzame materialen per locatie worden geregistreerd en toegewezen. Ook helpt het Continental om het aandeel van duurzamere materialen in zijn banden voortdurend te vergroten en om leveranciers te ondersteunen bij de ontwikkeling van nieuwe technologieën die nodig zijn voor de transitie naar een duurzame mobiliteit. Continental heeft dit proces gecertificeerd bij ISCC PLUS, een internationaal erkende organisatie. Enkele van de gebruikte materialen met gecertificeerde massabalans zijn synthetisch rubber en carbonzwart, afkomstig van biogebaseerde, biocirculaire en/of circulaire grondstoffen.

Continentals bandenfabrieken in Lousado, Hefei, Puchov en Korbach hebben het duurzaamheidscertificaat ‘International Sustainability and Carbon Certification’ (ISCC) al ontvangen.

Duurzamer rubber, gerecycleerd staal en PET-flessen

Een belangrijk bestanddeel van banden is natuurlijk rubber, dat traditioneel wordt gewonnen uit rubberbomen. Voor Continental is dit productiemateriaal enkel duurzaam als het op een milieuvriendelijke en verantwoorde manier wordt geteeld en aangekocht. Om dat te garanderen, hanteert de bandenfabrikant een holistische benadering, die innovatieve technologieën verenigt met digitalisering en lokale betrokkenheid bij de rubberteelt. Bovendien worden risico’s systematisch in kaart gebracht. Bij de bandenproductie worden ook textielweefsels van verschillende soorten polyester gebruikt om de sterkte en duurzaamheid van banden te vergroten. Het is cruciaal dat deze stoffen ook bij zware belasting en hoge temperaturen dimensionaal stabiel blijven, zodat de veiligheid bij alle rijsnelheden gegarandeerd is. Continental gebruikt hiervoor gerecycleerde kunststoffen die zijn verkregen met de speciaal ontwikkelde ContiRe.Tex-technologie, waarbij gerecycleerde PET-flessen worden verwerkt zonder dat er chemische tussenstappen nodig zijn. Dit innovatieve materiaal wordt al sinds 2022 gebruikt in de bandenproductie van Continental en is bijzonder stabiel. Door zijn breuksterkte, robuustheid en thermische stabiliteit is het bijzonder geschikt voor gebruik in banden.

Continental vervangt ook conventioneel staal en silica langzaam maar zeker door duurzamere alternatieven. De bandenfabrikant gebruikt steeds meer gerecycleerd staal uit schroot voor onderdelen zoals hielkernen en karkasverstevigingen. De vulstof silica – die deels verantwoordelijk is voor de grip, de bijzonder lage rolweerstand en het hoge kilometerrendement – wordt niet meer alleen geproduceerd met kwartszand, maar ook met de as van rijstvliezen. Rijstvliezen zijn een bijproduct van de rijstproductie, dat niet kan worden gebruikt in voedingsmiddelen of als diervoeder. Ook lijmsystemen en additieven worden vervangen door duurzamere alternatieven. Zo gebruikt Continental sinds 2019 een gepatenteerde, innovatieve textielcoating met de naam ‘COKOON’. Deze vervangt de conventionele stoffen formaldehyde en resorcinol om textielcomponenten en rubbermengsels op een hoogwaardige en milieuvriendelijke manier aan elkaar te hechten. Tijdens de vulkanisering wordt ruw rubber getransformeerd tot flexibel en elastisch rubber. Om te voorkomen dat zuurstof of hitte de eigenschappen van de band tijdens dit proces veranderen, zijn bepaalde additieven nodig in de bandensamenstelling. Ook hier maakt Continental steeds meer gebruik van duurzamere oplossingen op basis van hernieuwbare grondstoffen of gerecycleerde materialen.

Lopend onderzoek naar duurzamere producten

Continental stelt alles in het werk om innovatieve technologieën en duurzame oplossingen in de hele waardeketen te integreren, van de aankoop van duurzamere materialen tot de recyclage van afgedankte banden. Almeida voegt eraan toe: “We hebben een uitgebreide portfolio van diverse, duurzamere materialen ontwikkeld en integreren deze na uitgebreide tests voortdurend in al onze producten. Daarbij doen we geen enkele toegeving op het gebied van veiligheid of prestaties. Met deze portefeuille komen we steeds dichter bij onze ambitieuze langetermijndoelen op het gebied van duurzaamheid.

Continental ontwikkelt baanbrekende technologieën en diensten voor een duurzame en connectieve mobiliteit van mensen en hun goederen. Het technologiebedrijf dat is opgericht in 1871 zorgt voor veilige, efficiënte, intelligente en betaalbare oplossingen voor voertuigen, machines, verkeer en vervoer. Het concern realiseerde in 2024 een omzet van 39.7 miljard Euro en heeft momenteel in 55 landen 190.000 medewerkers in dienst.

De sector van de bandengroep maakt mobiliteit veiliger, slimmer en duurzamer. Haar premium portfolio omvat banden voor auto’s, vrachtwagens, bussen, tweewielers en speciale banden, evenals intelligente oplossingen en diensten voor wagenparken en bandenverkopers. Continental levert al meer dan 150 jaar toonaangevende prestaties en is een van ’s werelds grootste bandenfabrikanten. In het boekjaar 2024 genereerde de sector van de bandengroep een omzet van €13.9 miljard. De bandendivisie van Continental heeft wereldwijd 57.000 mensen in dienst en beschikt over 20 productielocaties en 16 ontwikkelingslocaties.