De verwarming een graadje omlaag. Meer vegetarisch en biologisch aanbod in de restaurants. Duurzaam bouwen en zo min mogelijk afval produceren. Overal in het UMCG proberen we zoveel mogelijk rekening te houden met de gevolgen van ons doen en laten op het milieu. Duurzame keuzes maken vinden we belangrijk, en daarom zetten we ook in 2022 weer flinke stappen op het gebied van duurzaamheid.

‘Om te verduurzamen zoek ik daar waar de energie al is’, begint Charlotte Kumm, de bevlogen programmamanager Duurzaam UMCG. ‘Precies daar vind ik de mensen die staan te popelen om te verduurzamen. Zij zijn degenen die de milieuvriendelijke olievlek groter moeten maken en hun collega’s vervolgens kunnen enthousiasmeren en motiveren. Alles wat we doen kan impact hebben. Ik ben ervan overtuigd dat elk individu telt.’ En dus lopen er verschillende pilots in het UMCG. Is luchtbevochtiging zonder stoom bijvoorbeeld de toekomst? Kunnen onze isolatiejassen (die medewerkers beschermen tegen bacteriën en micro-organismen) duurzamer? Hoe kunnen we afval het beste scheiden en welk afval kunnen we dan hergebruiken?

Green Teams

In het UMCG zijn zo’n 25 Green Teams actief. Dat zijn groepjes gemotiveerde medewerkers die op hun eigen afdeling een duurzame manier van werken nastreven die minder belastend is voor het milieu en die bijdraagt aan de vermindering van klimaatverandering. Charlotte: ‘We zijn zo al heel goed op weg in het UMCG, maar we kunnen en moeten die beweging nog meer vergroten. Als grootste werkgever van Noord-Nederland vind ik trouwens dat we daarin een voorbeeld moeten zijn. We hebben nu eenmaal een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid.’

Vorige maand vond de eerste live bijeenkomst van het UMCG Green Team netwerk plaats. De Groningse afvalkunstenaar Maria Koijck, bekend van haar kunstwerken waarin ze onder andere UMCG-afval verwerkt, was uitgenodigd als spreker. Maria deelde met UMCG’ers haar vijf stappen om een duurzame beweging te creëren. Door vier keer per jaar een bijeenkomst te houden voor Green Teams hoopt Charlotte ervoor te zorgen dat collega’s kennis en bests practices met elkaar delen en de impact van duurzame initiatieven hierdoor kunnen vergroten.

Zichtbaar verduurzamen en inspireren

Ook voor bezoekers en patiënten wordt het steeds zichtbaarder dat het UMCG verduurzaamt. Daar zit voor Charlotte wel een uitdaging. ‘Er gebeurt hier zó veel. Het is nu aan ons om dat te laten zien.’ Wegwerpproducten verbannen we zoveel mogelijk en we kiezen voor duurzamere en herbruikbare alternatieven. In plaats van plastic wordt er zoveel mogelijk gebruik gemaakt van kartonnen bordjes en bekers en het vegetarisch aanbod voor bezoekers en patiënten breidt zich steeds verder uit.

Bij de Fontein worden binnenkort de eerste groene wanden met planten onthuld. Charlotte houdt ons nog even in spanning, want tevreden glimlachend besluit ze: ‘Er zit nog veel meer aan te komen.’

Dit artikel is eerder gepubliceerd op de website van UMCG