In het boek geeft De Ruiter in meer dan 350 foto’s een beeld van kinderarbeid aan het begin van deze eeuw. Hij toont en beschrijft de oorzaken en de gevolgen van kinderarbeid, maar hij geeft ook veel ruimte aan oplossingen. Het hardnekkige argument dat eerst de armoede moet worden bestreden voordat kinderen kunnen stoppen met werken, geldt volgens hem niet. Het tegenovergestelde is waar. Alleen als alle kinderen nu naar school gaan, kunnen zij straks hun land tot bloei brengen.

Aan de hand van zijn ervaringen in tien landen in Afrika, Azië en Zuid-Amerika maakt De Ruiter het ontstaan van kinderarbeid voelbaar in woord en beeld. In zijn kielzog neemt hij ook Europa mee. De auteur weerlegt de drogredenen van mensen die belang hebben bij het voortbestaan van kinderarbeid en bekritiseert organisaties die kinderarbeid deels gedogen. De lezer kan met de informatie in een afzonderlijk hoofdstuk ook zelf in actie komen. De foto’s van de kinderen die spelen, naar school gaan of werken zijn alle plezierig om naar te kijken. De kinderen wilden graag in het boek komen om de boodschap over te brengen. Zij vragen volwassenen ‘een wereld voor kinderen’ te creëren, waarin zij kunnen opgroeien tot volwaardige mensen.

Campagne Stop Kinderarbeid / World Vision
De opbrengst van dit benefietboek is bestemd voor de strijd tegen kinderarbeid, via ontwikkelingsorganisatie World Vision die werkzaam is in bijna honderd landen. Het boek krijgt tevens een belangrijke functie binnen de internationale campagne ‘Stop kinderarbeid. School, de beste werkplaats’. Deze standpunten van de campagne komen tot hun recht in het boek. Een wereld voor kinderen zal daarom worden gebruikt voor het uitdragen van de campagneboodschap in binnen- en buitenland. Een aantal pagina’s van het boek is speciaal aan de campagne gewijd.

“Laat de kinderen spelen en leren, zodat ze later gelukkige volwassenen kunnen worden. Kinderarbeid is een vloek”, aldus Agnes Jongerius, voorzitter van het FNV, een van de partners van de campagne Stop Kinderarbeid. In Nederland is de campagne een gezamenlijk initiatief van FNV, Hivos, de Algemene Onderwijsbond en de Landelijke Indiawerkgroep. Tevens maakt Alliance2015, bestaande uit zes buitenlandse organisaties, er deel van uit. De campagne wordt gesteund door de Europese Unie. De aanbieding van het boek aan de Tweede Kamer en de regering geschiedt door deze campagne en World Vision.

Minister Koenders
Minister Bert Koenders voor Ontwikkelingssamenwerking heeft het manuscript van het boek ingezien en schrijft: “Dit boek geeft kindarbeiders een gezicht. Pas als kinderarbeid als probleem voldoende op het netvlies staat, zal de strijd ertegen effectief zijn. Ik hoop dat dit boek zal bijdragen aan deze bewustwording”. Frans Röselaers, tot voor kort directeur Kinderarbeid van het Internationaal Arbeidsbureau (ILO) in Genève zegt in zijn voorwoord: “Peter de Ruiter presenteert, in beelden en woorden, een uitzonderlijk krachtig en overtuigend pleidooi tegen uitbuiting van miljoenen kinderen die het recht hebben naar school te gaan, en te spelen en te genieten van hun jeugd, zoals de meesten van hun leeftijdgenoten in andere werelddelen.” De Vlaamse minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois schrijft in het boek: “Peter de Ruiter toont ons de weg naar een wereld waar kinderen kind kunnen zijn.”

‘Draaideurcampagne’ in Amsterdam en Den Haag
Medewerkers van reclamebureau Ogilvy in Amsterdam hebben op eigen initiatief een ‘draaideurcampagne’ bedacht om aandacht te vragen voor het onderwerp kinderarbeid en het boek Een wereld voor kinderen. Op 26 maart worden op onder meer de automatische draaideuren van de Stopera in Amsterdam en het stadhuis/bibliotheek in Den Haag realistische stickers aangebracht van zogenaamde ‘kinderarbeiders’. Folders liggen klaar om het publiek nader te informeren. Hun reactie zal worden gefilmd en (met hun toestemming) op internet worden geplaatst.