Dertig bedrijven stonden dit jaar aan de startlijn in de race voor de prestigieuze Duits Nederlandse prijs voor de economie 2020 – een jaarlijks initiatief van de Duits-Nederlandse  Handelskamer (DNHK). Uit alle inzendingen zijn drie finalisten geselecteerd die nu de laatste ronde ingaan: Koninklijke Auping, Demcon en Next Kraftwerke.

De drie finalisten staan voor innovaties die tot stand zijn gekomen dankzij  grensoverschrijdende samenwerking. Dat is een inspirerende boodschap die vooral in dit  bijzondere jaar moed geeft”, zegt Günter Gülker, directeur van de DNHK, die de prijs voor de  dertiende keer mag uitreiken. De prijs is een van de belangrijkste in het Nederlands-Duitse  bedrijfsleven. De stembussen zijn open!  

De finalisten

Het eerste volledig circulaire matras ter wereld, een nieuw ontwikkeld beademingssysteem  voor coronapatiënten en de grootste virtuele energiecentrale van Europa, die ook gebruik  kan maken van kassen en elektrische auto’s voor de stabiliteit van het net. Met deze  innovaties bereikten Koninklijke Auping, Demcon en Next Kraftwerke de finale van de Duits Nederlandse Prijs voor de Economie 2020. 

Online stemmen

De finalisten overtuigden niet alleen door hun innovaties. “Ze onderscheiden zich ook door  hun succes in het buurland”, benadrukt Gülker. Het is nu aan het publiek om te beslissen  welke finalist het meest overtuigend is en hun stem uit te brengen op  www.dnhk.org/wirtschaftspreis. Tot 27 oktober kan elke websitebezoeker één keer stemmen.  Op 4 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de algemene ledenvergadering  van de DNHK in Den Haag ten overstaan van topvertegenwoordigers uit het Duits Nederlandse bedrijfsleven.  

Koninklijke Auping, Deventer  

In Europa worden jaarlijks 35 miljoen matrassen weggegooid – een belasting voor het milieu  en een verspilling van grondstoffen. De Nederlandse fabrikant van bedden en matrassen,  opgericht in 1888, is de uitdaging aangegaan dit probleem op te lossen. In maart 2020 

Die Deutsch-Niederländische Handelskammer (DNHK) unterstützt seit mehr als 113 Jahren deutsche und  niederländische Unternehmen bei ihren geschäftlichen Tätigkeiten auf dem Nachbarmarkt. Mit  1.500 Mitgliedern ist die DNHK zudem das größte deutsch-niederländische Unternehmernetzwerk. lanceerde het familiebedrijf, dat nog steeds in eigen land produceert, ’s werelds eerste  volledig circulaire matras voor de consument. Samen met onder andere de Duitse fabrikant  van veerkernen AGRO International uit Bad Essen. Beide bedrijven ontwikkelden een  volledig nieuw productieproces op basis van recyclebare materialen. Koninklijke Auping is  marktleider in de Benelux en heeft 350 medewerkers in dienst.  

Demcon, Best  

Het Nederlandse hightech-bedrijf heeft tijdens de pandemie een echte pioniersgeest  getoond. De medisch-technische ingenieurs van het familiebedrijf hebben in zeer korte tijd –  samen met Nederlandse en Duitse partners – een beademingssysteem voor coronapatiënten  ontwikkeld. Na slechts vier weken werden 500 eenheden aan de Nederlandse overheid ter  beschikking gesteld voor de spoedeisende hulp. In samenwerking met de Duitse  dochteronderneming Demcon in Münster werd tijdens de crisis ook een fabriek voor de  productie van medische gezichtsmaskers opgericht. Demcon, opgericht in 1993, is nu een  van de meest vooraanstaande Nederlandse technologieleveranciers en heeft 750 mensen in  dienst.  

Next Kraftwerke, Keulen (D)  

Met een virtuele energiecentrale voor duurzame energie lost het Keulse bedrijf een groot  probleem van de moderne energievoorziening op. Om ervoor te zorgen dat we allemaal een  goede en betrouwbare stroomtoevoer hebben, moeten aanbod en verbruik altijd in evenwicht  zijn. Met de toegenomen aanvoer van zonne- en windenergie wordt dit een uitdaging: de zon  schijnt niet altijd. Ook het windvolume schommelt. Next Kraftwerke koppelt daarom kleine,  decentrale installaties op basis van zon, wind en biomassa digitaal met elkaar en stuurt ze  centraal aan. Net als een conventionele elektriciteitscentrale kunnen zij in korte tijd reageren  op de marktsituatie en op of neer bewegen. Het in 2009 opgerichte bedrijf uit Keulen heeft nu  meer dan 9.000 centrales in heel Europa aan elkaar gekoppeld en is daarmee de grootste  virtuele energiecentrale van het continent. Samen met Nederlandse partners heeft het team  van 180 medewerkers ook manieren uitgewerkt om elektrische auto’s en kassen in te zetten  voor de stabiliteit van het net.  

Meer informatie