Deelnemers verplichten zich tot toepassing van de BSCI-gedragscode en voeren zo geleidelijk betere sociale omstandigheden door op de werkvloer van leveranciers. De code, bijbehorende maatregelen en trainingen hebben veel effect: het aantal fabrieken en boerderijen met acceptabele arbeidsomstandigheden in productielanden, vooral China, Bangladesh, India, Turkije en Vietnam, is in 2011 toegenomen van 33 naar 54 procent.

BSCI heeft in 2011 wereldwijd ruim 4.500 managers van fabrieken en boerderijen bereikt met 85 verschillende op maat gemaakte workshops. Daarnaast heeft BSCI intensiever dan ooit samengewerkt met deelnemende bedrijven om deze te stimuleren zelf aan de slag te gaan. Tijdens zogeheten Informatie Seminars zijn meer dan driehonderd nieuwe deelnemers getraind om zelf stappen voorwaarts te zetten in de productieketen. Bijna een kwart van hen is Nederlands.

Samenwerking met belangrijke stakeholders, waaronder overheden, vakbonden, NGO’s en bedrijfsleven, is doorslaggevend voor het oplossen van complexe problemen rond arbeidsomstandigheden. In 2011 heeft BSCI meerdere rondetafelgesprekken georganiseerd over politiek beladen onderwerpen als werknemermanagement in Bangladesh en de nasleep van de nieuwe sociale zekerheidswetgeving in China.

“BSCI blijft ernaar streven om het grootste wereldwijde initiatief te zijn, bedoeld voor bedrijven om de arbeidsomstandigheden in hun productieketen te verbeteren. De resultaten van BSCI tonen aan dat de inzet van BSCI-deelnemers op de langere termijn daadwerkelijk loont, al blijven er grote uitdagingen bestaan op alle niveaus”, aldus Dr. Sibyl Anwander, Coop Zwitserland, voorzitter van de stuurgroep van BSCI.