Duurzaam schoenenmerk Allbirds heeft aangekondigd dat ze als eerste modemerk elk product gaat labelen met informatie over de ecologische (CO2-)voetafdruk.

Vanaf april 2020 publiceert Allbirds de CO2-voetafdruk voor elk permanent product, met nieuwe cijfers die jaarlijks op productpagina’s worden gepubliceerd en op producten worden gedrukt.

Het Allbirds Sustainability-team heeft een levenscyclusanalyse (LCA) -tool ontwikkeld om de CO2-voetafdruk van producten te schatten, hotspots te identificeren en emissiereducties te stimuleren.

Gegevens over koolstofemissies stellen het productteam van Allbirds in staat om weloverwogen beslissingen te nemen bij het ontwerpen en ontwikkelen, en om zowel de productniveau als de CO2-voetafdruk van het bedrijf te volgen – wat wordt gecompenseerd om hun inzet als koolstofneutraal bedrijf na te komen.

De Allbirds LCA-tool, gemaakt in samenwerking met Clean Agency, een extern milieuadviesbureau, en de resulterende CO2-voetafdruk van het product, zullen in de loop van de tijd blijven evolueren en verbeteren met bijgewerkte veronderstellingen en methodologie.

De ambitie is dat de tool het consumentengedrag zal helpen veranderen, zodat shoppers op een dag de koolstofgetallen vergelijken zoals ze dat doen met voedingsetiketten in de supermarkt.