In Den Haag kunnen klanten vanaf vandaag kennismaken met het verbeterde verpakkingsvrije concept dat Albert Heijn vorig jaar introduceerde. In drie Albert Heijn XL-winkels werd het afgelopen jaar geleerd van de techniek, de samenstelling van het assortiment en ervaringen van klanten. Verpakkingsvrij boodschappen doen is onderdeel van een grotere beweging naar minder verpakkingsmateriaal en meer hergebruik.

De lancering van AH Verpakkingsvrij – een wand met verpakkingsvrije producten die klanten in een eigen, herbruikbare verpakking kunnen meenemen – werd enthousiast ontvangen door klanten. Het afgelopen jaar werd duidelijk dat het tijd kost om van verpakkingsvrij boodschappen doen een nieuwe gewoonte te maken.

Anita Scholte op Reimer, directeur kwaliteit en duurzaamheid bij Albert Heijn: “Minder verpakkingsmateriaal en hergebruik zijn belangrijke onderdelen van ons verpakkingsbeleid. De afgelopen jaren hebben we laten zien dat we die beweging succesvol in kunnen zetten, bijvoorbeeld met het vervangen van de gratis plastic zakjes voor groente en fruit door herbruikbare verszakjes. Je eigen verpakking is de duurzaamste en wij geloven dat verpakkingsvrij boodschappen doen een routine kan worden. De verbeteringen die we nu doorvoeren gaan daaraan bijdragen.”

Overzichtelijker en intuïtiever

In de Albert Heijn op het De Savornin Lohmanplein in Den Haag zien klanten voor het eerst het verder uitgewerkte concept:

  • De wand bestaat uit twee in plaats van zes meter verpakkingsvrije producten met alleen het meest relevante assortiment. Dit creëert meer overzicht en maakt de keuze makkelijker.
  • De producten zijn voordelig geprijsd, het merendeel zit op Prijsfavoriet-niveau.
  • Een aantal technische verbeteringen maakt het concept gebruiksvriendelijker: de trilfunctie zorgt ervoor dat producten gemakkelijker uit de koker komen en er minder ‘kleefrisico’ is bij samengestelde producten zoals granola, de klemcontrole is verbeterd voor een preciezere dosering en in elke koker zit een weegschaal zodat klanten tijdens het vullen de getapte hoeveelheid zien.
  • Er zijn probeerzakjes toegevoegd als een tussenoplossing omdat het meenemen van een eigen verpakking nog geen automatisme is.

Met deze verbeteringen werkt het systeem intuïtiever waardoor het voor klanten gemakkelijker wordt hun dagelijkse boodschappen verpakkingsvrij te doen. Ook bij de huidige winkels met AH Verpakkingsvrij is een aantal verbeteringen doorgevoerd.

Minder en beter verpakkingsmateriaal

Albert Heijn is voortdurend bezig minder verpakkingsmateriaal, 100% recyclebaar en zoveel mogelijk gerecycled materiaal te gebruiken. Op weg naar de ambitie om in 2025 20 miljoen kilo minder verpakkingsmateriaal te gebruiken ten opzichte van 2018 werd de afgelopen jaren al zo’n 13 miljoen kilo bespaard, bijvoorbeeld door producten slimmer te verpakken waardoor minder materiaal nodig is. Ook werd plastic vervangen door papier, zoals bij de broodclipjes. Met interne en externe experts werkt de supermarkt elke dag aan duurzame verpakkingsinnovaties. Een mooi voorbeeld hiervan is de AH Packathon waarbij duurzame denkers, creatieve ontwerpers en andere experts aan de slag gingen met verschillende verpakkingsdilemma’s. Albert Heijn werkt op dit moment samen met de winnende teams aan het realiseren van hun ideeën in praktijk.