De in Nederland gevestigde internationale non-food-discounter Action zet weer een stap op weg naar een circulaire economie. Het bedrijf neemt de stap om de verbrandingsverwarmingssystemen te vervangen door koolstofarme warmtepompen en om gasvormig koelmiddel uit de gerenoveerde winkels terug te winnen voor hergebruik in nieuw gebouwde winkels. Dankzij het L∞P by Daikin-programma zullen nieuwe Action-winkels een circulaire economie van koelmiddelen volledig ondersteunen: in plaats van meer afval te produceren door het oude koelmiddel weg te gooien en iets nieuws te produceren, zullen ze het beschikbare hergebruiken.

In samenwerking met Daikin heeft Action in 2020 met succes 312,27 kg gealloceerde koelgas hergebruikt in 15 winkels in Europa. De twee bedrijven hebben hun samenwerking begin 2019 opgezet met één gemeenschappelijk doel: de impact op het milieu verminderen en een circulaire economie ondersteunen. Na hun aanvankelijke succes heeft Action dit initiatief opgenomen als onderdeel van hun Action Social Responsibility-strategie en streeft het ernaar om de samenwerking met Daikin in 2021 verder uit te bouwen, met als doel het verzamelen van koelgas uit ongeveer 40 winkels.

Hoe werkt het L∞P by Daikin-programma?

Het L∞P by Daikin-programma hergebruikt koudemiddelen uit bestaande systemen en werkt deze op tot nieuwe kwaliteit. Koelmiddelen worden niet langer als afval behandeld, maar worden hergebruikt in nieuwe Daikin-systemen die worden aangeboden aan het netwerk van klanten, zoals Action.

Daikin verklaart – gesteund door een externe audit – dat de hoeveelheid koudemiddel die wordt teruggewonnen uit Action-winkels overeenkomt met de hoeveelheid koudemiddel die wordt gebruikt in nieuwe gecertificeerde winkels. Op deze manier is Action verzekerd van zowel de kwaliteit als de kwantiteit van het teruggewonnen koudemiddel dat in hun winkels wordt gebruikt.

Samen werken aan een duurzame toekomst

Action bewijst dat het aanbieden van producten tegen lage prijzen niet uitsluit dat we milieubewust en sociaal bewust zijn. Dankzij de samenwerking met Daikin zullen nieuwe Action-winkels de benadering van een circulaire economie ondersteunen, de impact op het milieu verminderen en de productie van nieuwe koelmiddelen vermijden.

Het L∞P by Daikin-programma past perfect in de ambities van het Europese Green Deal Circular Economy Action Plan, dat gericht is op het verminderen van afval en materiaalgebruik in heel Europa. Door samen te werken met Daikin en het L∞P by Daikin-programma, bewijst Action dat retailers perfect in staat zijn om elke dag duurzamer te worden. Michiel Coolen, Action Group Construction Manager: “We zien nu de impact van ons partnerschap met Daikin. Het is een absoluut succes om in 2020 meer dan 300 kg koelgas in meer dan 70% van onze gerenoveerde winkels te verzamelen. We zijn daarom verheugd om onze samenwerking voort te zetten en onze activiteiten te intensiveren om de komende jaren meer winkels in dit programma op te nemen en een gesloten cirkel van koudemiddelgebruik te creëren binnen het Action-netwerk. ”

Dhr. Toshitaka Tsubouchi, Vice-president van Daikin Europe: “De belangrijkste principes van het L∞P by Daikin-programma zijn eenvoudig, maar de bijdrage aan het milieu is enorm. Ons programma elimineert de productie van 250.000 kg nieuw koelmiddel per jaar door Europeanen toegang te geven tot teruggewonnen en teruggewonnen koelmiddel. We zijn blij dat een bedrijf als Action ons programma heeft ontdekt en in hun eigen processen heeft geïntegreerd en we hopen vele anderen te inspireren om dezelfde positieve keuze te maken en ons te helpen de enorme hoeveelheid beschikbaar koudemiddel terug te winnen in bestaande installaties. ”

L∞P van Daikin baant de weg naar een duurzame toekomst

Daikin beschouwt het programma als een deel van hun weg naar het bereiken van hun eigen milieuvisie 2050. Het belooft de ecologische voetafdruk te verkleinen en tegelijkertijd te streven naar een vermindering van de CO2-uitstoot tot bijna nul. Om dit te bereiken, zijn een circulaire economie, innovatie en slim gebruik de opstapjes op het pad van Daikin. Het programma is een perfect voorbeeld van een circulaire economie, waarbij het hele ecosysteem van Daikin en zijn zakenpartners in heel Europa worden benut. L∞P by Daikin illustreert ook hoe de HVAC-industrie actie kan ondernemen en klanten een duurzame keuze kan bieden voor hun verwarmings- en koelsystemen.