Het burgercollectief ABP Fossielvrij is de nieuwe nummer 1 van de Duurzame 100 van Trouw. Deze leraren, ambtenaren en agenten oefenen samen druk uit op pensioenfonds ABP. Ze eisen dat hun afgedragen pensioengeld niet meer in vervuilende industrieën wordt belegd. De nieuwe nummer 1 van de Duurzame 100 combineert drie ogenschijnlijk saaie onderwerpen (pensioenen, CO2-uitstoot en beleggen) tot één bruisende, landelijke reddingsactie voor het klimaat. Burgers die als ambtenaar, leraar of politieagent voor hun pensioenopbouw vastzitten aan het ABP accepteren niet langer dat de ingelegde euro’s worden belegd in olieplatforms, gaspijpen en kolencentrales. ABP houdt vast aan die beleggingen – van de 500 miljard euro die het fonds beheert, vloeit 17,4 miljard naar vuile energiebronnen.

Na vijf jaar met spandoeken en petities ageren tegen fossiele beleggingen van ABP, wil het collectief nu proberen de pensioenreus, die voor 3 miljoen Nederlanders de oudedagsvoorziening regelt, via de rechter tot duurzaam investeren te dwingen. “ABP Fossielvrij is een onvermoeibare burgerbeweging met een sterk strategisch doel”, stelt Laurie van der Burg, jurylid van de Duurzame 100 en financieel klimaatexpert. Zij merkt op dat de burgers dit doel terecht nastreven, omdat ze invloed eisen op het maandelijks ingelegde pensioengeld dat van hún salaris afkomstig is.

Samen tegen een financiële gigant

De topposities van de Duurzame 100 zijn donderdag onthuld op een feestelijke avond in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. “Wat u doet is het juiste”, zei Eurocommissaris Frans Timmermans in een videoboodschap tegen de winnaars. Hij loofde de Duurzame 100, een ranglijst die ‘door de jaren heen een begrip is geworden in ons land’.

Dit jaar presenteert Trouw voor de dertiende keer de Duurzame 100. Sinds 2019 bestaat de lijst uit burgerinitiatieven. Opvallend in de top 10 van dit jaar is het grote aantal burgercollectieven dat grond opkoopt of beheert, voor natuuraanleg of kringlooplandbouw.

De jury waardeert aan winnaar ABP Fossielvrij dat de burgers niet bevreesd zijn om samen op te staan tegen ABP, een fonds dat met 500 miljard aan uitstaande beleggingen geldt als financiële gigant.

Lees meer over de Duurzame 100 via trouw.nl/duurzame100.