Bij FFI wordt onder meer kleding geproduceerd voor Armani, G-Star en Mexx. De fabriek wordt door verschillende lokale en internationale actiegroepen beticht van grove misstanden op de werkvloer, waaronder intimidatie en lijfstraffen.

Via de rechter heeft de kledingproducent een zwijgverbod voor werknemers weten af te dwingen. Ook zet de fabriek de actiegroepen die de misstanden in de publiciteit hebben gebracht juridisch onder druk.

De Clean Clothes Campaign (CCC) en de Landelijke India Werkgroep (LIW) moeten 31 augustus in Bangalore voor de rechter verschijnen. Beide actiegroepen brachten de afgelopen maanden informatie naar buiten over misstanden in de kledingfabriek. Ook de providers xs4all en Antenne worden gedaagd. De fabriek beschouwt deze internetbedrijven als de dragers van de boodschap.

“Het enige dat we eisen is dat FFI met de belangenverenigingen om de tafel gaat zitten om een normale werkrelatie te creëren”, beargumenteert Esther de Haan van CCC. “En dat in deze relatie alle vakbondsissues kunnen worden besproken en opgelost.”

Praten is ook wat Frouke Bruinsma voorstaat. De juriste bij kledingmerk G-Star wil transparantie tonen, en verwijst naar de open communicatie op de website. “Wij geloven niet in de aanpak van FFI om via rechtzaken arbeidsconflicten op te lossen. Wij geloven in dialoog”.