In deze aflevering ook een onderzoek waaruit blijkt dat ananassen gifbollen zijn. Ananas-op-gif. Dat is de kop boven een onderzoek naar het gifgehalte van ananassen in de winkel. Uit de research blijkt dat de gifresiduen de wettelijke regels overstijgen. Toch doet de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit nauwelijks steekproeven. De ananassen van Fair Trade boeren zijn schoner, omdat sommige soorten gif die in ananassen van grote merken voorkomen, voor kleine boeren om gezondheidsredenen verboden zijn. Door deze beschermende richtlijnen is het ook makkelijker over te stappen op biologische teelt. De groothandel AgroFair heeft als eerste biologische ananassen op de Europese markt aangeboden.
Een verhaal over sociale ondernemingen, met een reportage over bierbrouwerij De Prael in Amsterdam. Een hot issue, nu het koeriersbedrijf voor gehandicapten van ondernemer Nicolette Mak in Den Haag de Slag om de Sociale Ondernemingen heeft gewonnen. De Tweede Kamer heeft de regering opgedragen te onderzoeken hoe er ondersteuning kan komen voor bedrijven die bedoeld zijn voor mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt. Subsidiebanen hebben niet gebracht wat de overheid verwachtte. Het parlement hoopt nu dat steun aan opstartende bedrijven voor ‘mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt’ wel voor zinvol werk zorgen, en voor doorstroming naar de reguliere arbeidsmarkt. Bij De Prael is er plaats voor ex-psychiatrische patiënten die bijzondere ambachtelijke biertjes brouwen.
Ook constateert P+ dat het duurzaamheidsbeleid van de Nederlandse dagbladwereld minstens drie jaar achter loopt. Niet alleen op andere grote Nederlandse concerns, maar ook op vergelijkbare krantenconcerns in het buitenland. The Guardian Media Group uit Londen publiceerde nu alweer voor de derde keer een duurzaamheidsverslag. Bij PCM, die onder meer Trouw, de Volkskrant en NRC Handelsblad uitgeeft, komt het uitbrengen van zo’n verslag niet verder dan een plaats op een verlanglijstje. In het nieuwste nummer van P+, tijdschrift over duurzaam ondernemen, aandacht voor dit gebrek aan openheid over de bedrijfsvoering. P+ constateert: “Het blijft raar: de belangrijkste dienaar van de openbaarheid die op de meetlat van transparantie in de groep achterblijvers zit.”
Verder:
.Wat is het commentaar van jongeren, na een avondje Lubbers en Ockels?
.Ze werden verliefd in Griekenland en maakten daarna met Coco-Mat de meest duurzame matrassen ter wereld.
.Hoe stuurde de Indiase heldin Shantha Sinha al tienduizenden kindarbeiders naar school?
.Hoe bereiken vier eilanden een complete onafhankelijkheid van olie en gas?
.Hoe bouwt Ohra beleggingsfondsen met bedrijven die de problemen van de toekomst oplossen?
.Uit internationaal juridisch onderzoek blijkt dat pensioenfondsen verplicht zijn duurzaamheid in hun beleggingsanalyse mee te nemen.