Ruim 20 bedrijven en het Centre of Expertise Biobased Economy gaan samenwerken om duurzame kleurstoffen te ontwikkelen. Hoewel kleurstoffen vrijwel overal in zitten, is de productie ervan vaak duur en milieuonvriendelijk. Om dat te veranderen gaan de partijen hun kennis bundelen in het Kleuren Applicatie Centrum (KLAC) op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. Het Centre of Expertise Biobased Economy is een samenwerking van Avans Hogeschool en HZ University of Applied Sciences.

Veel bedrijven willen hun producten groener en duurzamer maken, maar missen de kennis, apparatuur of tijd om kleurstoffen te ontwikkelen en te testen in toepassingen. Door meerdere partijen bij elkaar te brengen – o.a. bedrijven gericht op kunststoffen, coating, leer, textiel, papier en karton – kan meer gericht onderzoek en ontwikkelwerk plaatsvinden. Bij het KLAC kunnen bedrijven terecht met vragen waar ze apparatuur bij nodig hebben, of met kennisvragen die ze met de daar aanwezige experts kunnen oppakken. Ook kunnen meerdere bedrijven samen met grotere geclusterde vragen terecht bij het KLAC.

Leon Joore, valorisatiemanager Biobased Delta, is een van initiatiefnemers van het KLAC. Hij licht het ontstaan toe: ‘Door de benodigde kleine volumes in het begin samen te brengen, kan toch op een zeker industrieel volume geproduceerd worden. Zo profiteren de verschillende bedrijven van schaalgrootte en kunnen vroegtijdig ervaringen gedeeld, doorontwikkeld en opgepakt worden’.

Zwart uit bonen, blauw uit algen

Dorien Derksen, lector van het Centre of Expertise Biobased Economy, is hoofdonderzoeker bij het KLAC. Samen met andere onderzoekers, docenten en studenten van Avans en HZ doet zij onderzoek naar het verkrijgen en verwerken van biobased kleurstoffen. Voorbeelden zijn rode kleurstof uit maïs, een zwarte kleurstof uit tuinbonen, gele kleurstof uit resten van uien en planten en blauwe kleurstof uit algen. Daarnaast is een van de uitdagingen om van kleurstoffen pigmenten te maken die geschikt zijn voor bijvoorbeeld verf en bioplastics.

Het KLAC wordt 25 februari officieel geopend tijdens het seminar Groen (ver)bouwen. Het KLAC is gevestigd op de Green Chemistry Campus in Bergen op Zoom. De Green Chemistry Campus is een incubator om biobased innovaties op het snijvlak van agro en chemie te versnellen. Behalve van het Campus Innovation Center zal het KLAC ook gebruik maken van de geavanceerde laboratoria die de Green Chemistry Campus via SABIC Innovative Plastics aanbiedt.