Vandaag zijn de 25 genomineerden bekendgemaakt die kans maken op een finaleplaats in de Postcode Lottery Green Challenge 2015. Dit is de grootste jaarlijkse internationale wedstrijd op het gebied van duurzame innovatie, georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij. Nederlandse
start-ups zijn met 11 nominaties het sterkst vertegenwoordigd. Op 17 augustus maakt de organisatie bekend welke 5 genomineerden doorgaan naar de finale op 10 september in de Gashouder in Amsterdam. De winnaar van de Postcode Lottery Green Challenge ontvangt 500.000 euro om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De runner-up ontvangt 200.000 euro.

271 duurzame ondernemersplannen uit 56 landen
De Nationale Postcode Loterij zoekt met de Postcode Lottery Green Challenge voor het negende jaar op rij naar nieuwe producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Een deskundige prejury bestudeerde de 271 duurzame ondernemersplannen die werden ingestuurd vanuit 56 landen. Zij kozen 25 genomineerden die afkomstig zijn uit Nederland, Duitsland, Kenia, Nigeria, Zuid-Afrika, Zwitserland, Spanje, Engeland, Verenigde Staten en Zweden.
Margriet Schreuders, voorzitter prejury: “Dit jaar publiceren we voor het eerst een voorselectie van 25 genomineerden. Tijdens het selectieproces signaleerden wij twee duidelijke trends. Ten eerste zien we dit jaar een bredere geografische mix, waaronder veel inzendingen uit Afrika. Daarnaast is er een duidelijke groei zichtbaar in het aantal voedsel gerelateerde initiatieven, een onderwerp dat aansluit op de uitdagingen van nu.”

– DE NEDERLANDSE GENOMINEERDEN –

 

   
Paul Geurts van Kessel (27): Bleeve
Bleeve is een platform voor huiseigenaren dat inzichtelijk maakt welke energiebesparende maatregelen voor hun woning het meeste rendement opleveren.
  Ward Massa (30): StoneCycling
StoneCycling heeft een methode ontwikkeld om sloop- en industrieelafval als grondstoffen te gebruiken voor nieuwe bouwmaterialen.
  Koos Schenk (58): SmartCrusher
SmartCrusher is in staat om uit betonpuin zand, grind en cement terug te winnen.

 

 

   
Jurriaan Ruys: Land Life Company
Land Life Company heeft een technologie ontwikkeld om in zeer droge gebieden op effectieve wijze natuurherstel te realiseren.
  Cornelis de Vet (25): Fleet Cleaner
Fleet Cleaner ontwikkelt schoonmaakrobots die rompen van vrachtschepen reinigen tijdens het laden en lossen. Een gereinigde scheepsromp zorgt voor een brandstofbesparing van 5%.
  Corjan van den Berg (34): Spireaux
Spireaux produceert op basis van spirulina-algen eiwitrijke voedingssupplementen ter vervanging van dierlijke eiwitten.

 

 

 

   
Rudi Dieleman (28): Pectcof
Pectcof haalt uit koffiebessen, die normaal ongebruikt worden weggegooid, pectine. Dit is een basisingrediënt voor emulgatoren en stabilisatoren. Dit voorkomt op grote schaal de uitstoot van methaan.
  Andriy Shmyhelskyy (26): Hyko
Hyko maakt op speelse wijze de energieconsumptie van een huishouden inzichtelijk. Dit zorgt ervoor dat het hele gezin betrokken raakt bij het terugdringen van de energieconsumptie.
  Jurrian Knijtijzer (31): Finch Buildings
Finch Buildings bouwt modulaire gebouwen van kwalitatief hoogwaardig duurzaam hout. De constructies zijn ten alle tijden aan te passen naar de behoefte van de gebruiker.

 

 

     
Ben Ratelband (58): StexFibers
StexFibers heeft een techniek ontwikkeld om hennepvezels te bewerken voor hoogwaardige textieltoepassingen.
  Marcel van Heist (28): Rural Spark
Rural Spark ontwikkelt off-grid energievoorzieningen voor kleine gemeenschappen in het binnenland van India die geen toegang hebben tot het elektriciteitsnetwerk.