De start-up Lightyear uit Eindhoven is gisteravond in de uitzending van RTL Summer Night verrast met 100.000 euro voor hun revolutionaire zonneauto, de Lightyear One. Presentator Beau van Erven Dorens bracht het team het goede nieuws dat zij een van de vijf finalisten van de Postcode Lottery Green Challenge 2017 en kans maken op de hoofdprijs van 500.000 euro. Extra bijzonder is dat dit jaar alle vijf finalisten in ieder geval met 100.000 euro naar huis gaan, dus deze investering heeft de start-up in elk geval al binnen. Het team neemt het tijdens de spannende finale op 14 september op tegen de volgende groene start-ups: ARED en EarthEnable, beiden uit Rwanda, Glowee uit Frankrijk en Pond uit Denemarken. Tijdens de finale wordt bekend wie naar huis gaat met de hoofdprijs van een half miljoen euro. De Postcode Loterij organiseert jaarlijks de wedstrijd om groene innovaties een boost te geven.

Lightyear is een spin-off van het succesvolle Solar Team van de Technische Universiteit Eindhoven. De Lightyear One is een volledig door zonne-energie vierwielaangedreven auto met een actieradius van 800 kilometer en heeft een topsnelheid van 180 km/u. De geïntegreerde zonnecellen in de dak voorzien het voertuig van de benodigde elektriciteit, waardoor de auto niet afhankelijk is van een infrastructuur van oplaadpunten. Dit is een enorm voordeel, omdat momenteel slechts 3% van de wereldbevolking een openbaar oplaadpunt in een straal van 100 km heeft. Lex Hoefsloot (26) is medeoprichter van Lightyear en vertegenwoordigt het team tijdens de finale.

De andere finalisten

Henri Nyakarundi (40), oprichter van de Rwandese start-up ARED. ARED heeft de Shiriki Hub ontwikkeld, een mobiele kiosk met zonnepanelen, een wifi-router en oplaadpunten voor mobiele telefoons. ARED brengt duurzame energie en goedkope wifi naar het Afrikaanse platteland en biedt hiermee een schoon alternatief voor dieselgenerators. Daarnaast zorgt het franchise businessmodel voor werkgelegenheid in de afgelegen gebieden.

Gayatri Datar (31), medeoprichter van EarthEnable, een start-up eveneens afkomstig uit Rwanda. Met hun innovatie verbeteren zij het leven van de allerarmsten en realiseren zij een sterke CO2 reductie. Meer dan een miljard mensen wereldwijd wonen nog op een zandvloer, deze vloeren zijn een broedplaats voor parasieten en ziektes. Cementvloeren zijn vaak het enige beschikbare alternatief, maar zijn duur en vervuilend. De vloeren van EarthEnable zijn gemaakt van lokale, natuurlijke materialen en worden afgedicht met een plantaardige olie, en bieden daarmee een goedkope groene oplossing.  De vloeren zijn 75% goedkoper dan cement en de CO2 –uitstoot ligt 90% lager.

Sandra Rey (27), medeoprichter van de Franse start-up Glowee. De start-up heeft een technologie ontwikkeld om de chemische reactie waardoor diepzeevissen en vuurvliegjes licht geven (bioluminescentie) te isoleren en te concentreren tot een volwaardige lichtbron. Deze schone lichtbron is voor vele doeleinden te gebruiken, zoals het verlichten van gebouwen, zebrapaden of verkeersborden. Hiermee kan zowel het energieverbruik als de lichtvervuiling in stedelijke omgevingen worden verminderd. Sandra kwam op het idee nadat de Franse overheid in 2013 verbood etalages ‘s nachts te verlichten.

Thomas Pedersen (48), oprichter van de Deense start-up Pond. Pond heeft een methode ontwikkeld om uit landbouwafval biohars te halen. Door de biohars met natuurlijke vezels, zoals vlas of hennep, te mixen, ontstaan volledig biologisch afbreekbare producten. De biohars kan zonder probleem in bestaande machines worden gebruikt, waardoor er geen extra investeringen nodig zijn en biedt het een volwaardig en duurzaam alternatief voor de bestaande kunststoftoepassingen, zoals luiers, meubels, windmolenwieken en knopen voor op kleding.

Finale 14 september

De finale vindt plaats op 14 september in de Gashouder in Amsterdam en is ook via een livestream op www.greenchallenge.info te volgen. Leila Janah, oprichter van Samasource, is dit jaar de voorzitter van de internationale jury. Vorig jaar won de Delftse start-up PHYSEE de hoofdprijs van 500.000 euro. PHYSEE produceert volledig transparant energieopwekkend glas, de PowerWindow. Via een inventief raamkozijn wordt het zonlicht dat normaal op het raam reflecteert, omgezet in elektriciteit. De PowerWindows worden geïnstalleerd in het nieuwe, duurzaam verbouwde kantoor van de Goede Doelen Loterijen (Postcode Loterij, VriendenLoterij, BankGiro Loterij) in Amsterdam-Zuid.