As You Sow en Corporate Knights hebben hun zevende update van de Carbon Clean 200 gepubliceerd. De Clean200 zijn de 200 grootste beursgenoteerde ondernemingen die voorop lopen met oplossingen voor de transitie naar een schone energietoekomst en zijn gerangschikt op basis van de inkomsten met thema’s als schone economie, waaronder energie-efficiëntie; groene energie; elektrische voertuigen en de financiering van koolstofarme oplossingen. De nieuw gepubliceerde lijst is bijgewerkt met gegevens tot en met eind 2020 (31 december 2020). Er staan 6 Nederlandse ondernemingen in de lijst: Signify, DSM, AkzoNobel. Philips, Aalberts en ASML.

 

De Clean200-bedrijven worden weergegeven op basis van hun geschatte groene inkomsten in USD. De dataset is ontwikkeld door de meest recente jaarinkomsten van een bedrijf te vermenigvuldigen met zijn zuivere inkomstenraming, voornamelijk afkomstig van Corporate Knights Research. Om in aanmerking te komen, moet een bedrijf een USD-omzet hebben van ten minste $ 1 miljard (meest recente beschikbare gegevens aan het einde van het fiscale jaar) en meer dan 10% van de totale inkomsten uit schone bronnen halen.

De Clean200 maakt gebruik van negatieve selectiecriteria. Het sluit alle olie- en gasbedrijven en nutsbedrijven uit die minder dan 50 procent van hun stroom uit groene bronnen halen, de top 100 kolenbedrijven gemeten naar reserves, de top 100 olie- en gasbedrijven gemeten naar reserves, evenals alle fossiele brandstofbedrijven , de meeste fossiel gestookte nutsbedrijven, pijpleiding- en olieveldenbedrijven en andere fossiele brandstofgerelateerde bedrijven werden gescreend op As You Sow’s Fossil Free Funds. Bovendien sluit de Clean200 wapenbedrijven uit, waaronder grote militaire wapenfabrikanten die voorkomen op de SIPRI Top 100 wapenproducerende en militaire dienstenlijst, evenals clustermunitie, kernwapens en civiele vuurwapenfabrikanten die gescreend zijn op As You Sow’s Weapon Free Funds. De Clean200 sluit ook palmolie-, papier- / pulp-, rubber-, hout-, rundvlees- en sojaproducenten uit die worden gescreend op As You Sow’s Deforestation Free Funds, bedrijven die kinder- of dwangarbeid gebruiken en bedrijven die zich bezighouden met negatieve klimaatlobby’s worden niet meegerekend.

Belangrijkse bevindingen

De belangrijkste bevindingen uit het onderzoek zijn:

  • Clean200-bedrijven genereerden een totaal rendement van 113,41% door de MSCI ACWI brede marktindex (78,67%) en MSCI ACWI / Energy Index van fossiele brandstofbedrijven (-13,83%) te verslaan op basis van Total Return Gross – USD Basis vanaf de Clean200-start van juli 1, 2016 tot 31 januari 2021.
  • $ 10.000 geïnvesteerd in de Clean200 op 1 juli 2016 zou zijn gegroeid tot $ 21.340 op 31 januari 2021, tegenover $ 17.867 voor de MSCI ACWI brede marktbenchmark en $ 8.617 voor de MSCI ACWI Energy benchmark voor fossiele brandstofbedrijven.
  • 10 bedrijven die het meest hebben bijgedragen aan de outperformance van de Clean200 in het afgelopen jaar, zijn verdeeld over China en de VS en omvatten elektrische voertuigen, natuurlijke voeding en groene energie.

Meer informatie en de volledige lijst