Yamba is een nieuw voedingssupplementen merk dat verschillende supplementen en proteïnepoeders aanbiedt met Moringa als hoofdingrediënt. Yamba heeft als missie gezonde voeding voor iedereen toegankelijk te maken. Een dagelijkse portie van de wonderboom Moringa kan de gezondheid ondersteunen. Moringa is een enorm voedingrijke plant en staat te boek als een climate – smart crop. De hechte samenwerking met Malawiaanse boeren en Yamba zorgt voor groei. Yamba hanteert een give-back systeem waarbij met elk product dat wordt verkocht een plant aan de boeren wordt gegeven. Op deze manier kan de boer uitbreiden en meer mensen worden gevoed.

Het verhaal achter Yamba

Het idee van Yamba ontstond toen co-founder Maxime Rozestraten haar ouders bezocht in Malawi. Zij kwam in aanraking met de boom Moringa, waar veel vraag naar is vanwege de hoogwaardige voedingsstoffen en beauty benefits. In Afrikaanse landen wordt het ook veel ingezet in de strijd tegen ondervoeding. Naast de vele voordelen in het gebruik bleek de boom ook een makkelijk gewas om snel te verbouwen. Door het contact met lokale boeren realiseerden ze zich dat deze boom veel positieve impact kan genereren voor de lokale community. Geïnspireerd door de wonderboom Moringa besloot de familie aan de keukentafel in Malawi om de uitdaging aan te gaan. Het idee voor Yamba werd geboren; kwalitatief hoogwaardige producten in combinatie met duurzame en lokale oogst als uitgangspunt. Yamba werkt direct samen met boeren uit Malawi om een gezond en eerlijk product aan te bieden. Samen hebben zij de mogelijkheid onderzocht het voor een groter publiek beschikbaar te stellen. In 2018 is de productie in Malawi gestart en zijn de veelzijdige producten nu verkrijgbaar in Europa.

Maxime Rozestraten, co-founder van Yamba, legt uit: ”In 2018 las ik een rapport van de United Nations waarin Moringa werd beschreven als wondermiddel in de strijd tegen ondervoeding, waar veel kinderen permanente hersenschade aan overhouden. Een dagelijkse portie Moringa heeft zoveel voedingswaarde dat dit kan worden voorkomen. Dat één klein boompje zo’n groot verschil kan maken raakte mij diep en wilde ik meer over deze boom te weten komen. Door een zoektocht ging een nieuwe wereld voor mij open over het verschil dat superfoods kunnen maken in je leven. Voordat ik het wist was Yamba ontstaan. Nu zetten wij ons elke dag in om zowel in Malawi als in Europa verschil te maken met een van de meest veelzijdige superfoods ter wereld. Dat ik dit in samenwerking mag doen met en mijn familie, Malawiaanse boeren en met een steeds groter wordend team is een absolute droom die uitkomt.”

De wonderboom

De Moringa plant, zowel goed voor mens als planeet, wordt ook wel de wonderboom genoemd. Moringa is nog vrij onbekend in Europa, in Afrika en de VS is de plant echter erg populair. De plant bevat 96 verschillende voedingsstoffen waaronder vitamine A, B, C, D en K, 18 aminozuren waaronder alle negen essentiële, en Omega 3,6 en 9. Het dagelijks gebruik van de Moringa kan de gezondheid verbeteren.
Los van deze gezondheidseffecten is Moringa een climate-smart crop. De plant is de snelst groeiende boom die er bestaat, zelfs in de meest droge omstandigheden.
De boom is sterk van zichzelf, is het hele jaar door te oogsten en groeit het beste zonder enige onnatuurlijke toevoegingen als kunstmest. Een boom neemt tot 50KG koolstof per jaar op. Voor de markt heeft Yamba samen met de twee Michelin chefs Noah Tucker en Tony Joseph in Nederland gewerkt aan de smaakontwikkeling.

Malawi

De Moringa die Yamba gebruikt wordt verbouwd in Malawi. Malawi kent een enorme rijkheid in biodiversiteit. De Moringa boom groeit verspreid over het hele land en is goed toegankelijk voor boeren. Het land kent een lange geschiedenis van landbouw waar er focus lag op mono landbouw; het verbouwen van één soort gewas, wat zorgt voor onvruchtbare stukken grond. Yamba werkt nauw samen met lokale boeren in Malawi, samen geloven ze in een wereld waar de aarde gezond is door een grote diversiteit in gewassen. Naast het natuurlijke aspect is dit financieel interessant voor lokale boeren. Samen werken ze aan een schaalbare economie waar er een groei is in inkomen en diverse gewassen die gezond zijn en niet alleen wordt gebruikt voor export maar ook de lokale bewoner voedt.

De producten van Yamba zijn te bestellen via yambahealth.com