Zweden is nog steeds het meest duurzame land ter wereld, het Brexit-referendum is een bedreiging voor de stabiliteit van het Verenigd Koninkrijk en de vluchtelingencrisis is een groot wereldwijd risico. Dat blijkt uit de laatste analyse van RobecoSAM. Nederland heeft nauwelijks progressie gemaakt

robDe halfjaarlijkse Country Sustainability Ranking (CSR) van RobecoSAM beoordeelt 62 landen – waarvan 22 ontwikkeld en 40 opkomend – op het gebied van milieu, maatschappij en ondernemingsbestuur (ESG). Het doel van deze analyse is het vinden van belangrijke risicofactoren voor beleggers in staatsobligaties die zijn uitgegeven door deze landen en het identificeren van mogelijke bedreigingen voor aandelen van bedrijven uit die landen.

“Het duurzaamheidsprofiel is in veel landen steeds verder onder druk komen te staan. Dat komt deels door de aanhoudende economische zwakte, de hogere fiscale druk en – met name – de toenemende politieke risico’s”, zegt Max Schieler, Senior Country Risk Specialist bij RobecoSAM. “Vooral de verheviging van de conflicten in het Midden-Oosten en Noord-Afrika en de daaruit voortvloeiende vluchtelingencrisis zijn een grote bron van zorg. Deze ontwikkelingen hebben natuurlijk gevolgen voor de landenrisico’s en de risico’s van staatsobligaties in het algemeen. En voorlopig lijkt er nog geen omslag aan te komen.”

Stijgers en dalers
Opvallende stijgers ten opzichte van de vorige CSR in oktober 2015 zijn Australië en Ierland. Zwitserland heeft het gat met Zweden gedicht, maar dat land blijft wel bovenaan staan met zijn ESG-score. Van de opkomende markten hebben Kazachstan en Jamaica zich het meest verbeterd.

Duidelijke dalers waren – misschien niet heel verrassend – Brazilië en Venezuela, die beide te maken hebben met enorme politieke onrust. De grootste daling zagen we echter bij Qatar en Koeweit als gevolg van toenemende instabiliteit en corruptie. Daarnaast zijn ook de duurzaamheidsscores van China en Indonesië verslechterd. Nigeria blijft onderaan staan.

Het vooruitzicht van een Brexit is ook meegenomen in de analyse, maar het Verenigd Koninkrijk behield nog wel zijn plek als het op drie na duurzaamste land ter wereld. “Er is geen precedent voor zo’n gebeurtenis, dus de economische en financiële impact is lastig te beoordelen. Op dit moment zijn de schattingen dan ook gebaseerd op een hoge mate van speculatie. Daar komt nog bij dat sommige prognoses politiek gekleurd zijn”, zegt Schieler.

Download het engelstalige rapport (pdf)

country-sustainability-ranking-sweden.png