Op maandag 22 juni is de winnaar van The Green Quest Award bekend gemaakt tijdens The Green Quest Virtual Award Show die werd gepresenteerd door Harm Edens. De winnaar is het innovatieve bedrijf Heliatek. Zij maken organisch zonnefolie dat na 14 jaar ontwikkelen deze zomer groots wordt opgeschaald. De publieksprijs ging naar de radiator ventilator van SpeedComfort. En de ENGIE Prijs ging naar de warmtepomppanelen van Triple Solar.

Tijdens het slotevent van The Green Quest werden deze winnaars van The green Quest bekendgemaakt. Afgelopen seizoen meldden 140 bedrijven hun innovaties aan. Een jury o.l.v. Jacqueline Cramer selecteerde 40 bedrijven die hun innovatie live bij Harm Edens op BNR Nieuwsradio mochten toelichten. Uit die veertig geselecteerde bedrijven koos de jury Heliatek als winnaar.

Winnaar The Green Quest Award

Het juryrapport beschrijft de ontwikkelaar van zonnefolie Heliatek als een game changer. Waarbij het hele plaatje, tot aan end of life, klopt. “Het is folie van organische grondstoffen en dat is vanuit milieuoogpunt super,” beschreef Cramer. ,,We kijken ook naar hoeveel CO2 het kost om een zonnepaneel te maken. De zonnefolie is veel sneller terugverdiend door de zonne-energie die je opwekt dan bij reguliere zonnepanelen. Dat gebeurt al in 8 maanden, en met zonnepanelen 10 keer langer.”

Guido van Tartwijk, CEO van Heliatek: “Nederland is nog een lastige markt voor ons, maar ik denk dat het met deze prijs gaat lukken. We zijn al met twee projecten bezig in de Rotterdamse haven, en ik wil daar volgend jaar wel staan met mijn spullen.“

Publieksprijs naar SpeedComfort

Mireille van Ark, hoofdredacteur van BNR Nieuwsradio reikte de publieksprijs uit aan SpeedComfort. In totaal was er 3346 keer gestemd, en daarvan gingen er 404 stemmen naar de radiatorventilator van Speedcomfort.

  • SpeedComfort (404)
  • PaperWise (327)
  • BAM Infra (262)
  • Triple Solar (245)
  • De Verspillingsfabriek (221)

De ENGIE Prijs naar Triple Solar 

ENGIE selecteerde Triple Solar als winnaar van de ENGIE prijs. Als kennispartner kiest ENGIE voor het tweede jaar op rij de beste technologische innovatie. Triple Solar won omdat het op geniale wijze twee bestaande technieken samenvoegt tot een innovatief product. Peter Smeets, CCO van ENGIE, reikte de prijs uit.

Keynote Feike Sijbesma

Oud topman van DSM en speciaal corona gezant Feike Sijbesma verzorgde een keynote. “Als je impact hebt moet je de verantwoordelijkheid die daarbij gepaard gaat ook nemen,” antwoordde Sijbesma op de vraag wanneer duurzaamheid voor hem belangrijk werd. “Ik beeld me in dat ik op het einde van het leven verantwoording af moet leggen aan mijn kinderen. Dan hoop ik dat ik kan zeggen: we hebben de wereld niet in perfecte staat geërfd van onze voorouders, we hebben goed geleefd, en we hebben ook geprobeerd om de wereld een beetje beter te maken en op die manier door te geven aan jullie.

Feike Sijbesma betoogde de corona-pandemie te zien als een les in hoe we mondiale problemen oplossen. “Ik heb me verbaasd over het gebrek aan samenwerking dat we wereldwijd hebben gezien, terwijl het toch een grensoverschrijdend ding is. Het virus laat niet bij de grens zijn paspoort zien, zoals CO2 dat ook niet doet.”

Sijbesma hoopt dat we komen tot een ‘great reset’, want ook voor corona was de wereld niet perfect.