Ook na de coronacrisis blijft hybride werken onverminderd populair. Het overgrote deel van werkend Nederland wil liever nog vaker thuis werken, terwijl bedrijven medewerkers over het algemeen toch liever vaker op een fysieke werkplek zien. Dit komt mede door twijfel of thuis wel net zo hard gewerkt wordt, en anderzijds door een verminderd teamgevoel. Toch biedt hybride werken veel voordelen, ook voor het milieu.

Wat is hybride werken precies?

Hybride werken is een mix tussen werken op kantoor of vanuit huis. Je bent als werknemer vrij om je werkplek flexibel te kiezen. Dat kan dus ook een andere omgeving zijn, zoals een koffietentje of bibliotheek. Het type werk is vaak leidend voor de keuze van de werklocatie. Voor veel mensen is hybride werken een fijne cocktail van flexibiliteit en structuur, werk en privé. Lekker in je pyjama achter de computer aan de keukentafel, afgewisseld door live contact met je collega’s.

Het belang van een goede werk-privé balans

In deze hectische maatschappij wordt een goede balans tussen werk en privé steeds belangrijker. Alhoewel hybride werken hiervoor kansen biedt, liggen er ook valkuilen. Een van de grootste is de ‘altijd-aan’ modus. Doordat je virtueel aanwezig kunt zijn, bestaat de kans dat je altijd beschikbaar bent. En dit kan juist zorgen voor een vage grens tussen werkuren en vrije tijd. Hierdoor kun je continu het gevoel hebben ‘iets te moeten doen’. Dit kun je zoveel mogelijk voorkomen door het maken van duidelijke afspraken. Over wanneer iets klaar moet zijn en over wanneer je juist niet beschikbaar bent.

Voor een goede werk-privé balans is het ook belangrijk dat de werkgever voldoende aandacht heeft voor de gezondheid. Zoals met workshops over stressmanagement of het weggeven van ‘gezonde’ gadgets. Zoals een waterfles of een sporttas bedrukken, als motivatie voor een gezondere leefstijl.

Voordelen van hybride werken voor de mens en bedrijf

We kennen allemaal wel de ongemakken van gehaast in de ochtend, in de file staan en na aankomst erachter te komen dat de koffiemachine het begeven heeft. Iets waar je met hybride werken geen last van hebt. Je kunt je tijd makkelijker en efficiënter indelen, zodat je niet alleen productiever bent op je werk, maar ook meer qualitytime hebt voor jezelf en je dierbaren.

Voor bedrijven zijn er genoeg mogelijkheden waarmee je de nadelen van hybride werken zoveel mogelijk kunt ondervangen. Om te voorkomen dat de teamspirit naar de achtergrond raakt, kunnen werkgevers teambuilding activiteiten organiseren. Dit kan fysiek of virtueel door een online gezamenlijk koffiemomentje. Productiviteit kan makkelijk online gemonitord worden door tracking apps of taakmanagers. Ook biedt hybride werken voordelen, zoals een kostenbesparing door minder ge- en verbruik, lagere reiskostenvergoeding, meer tevreden werknemers, het verhogen van de productiviteit en meer flexibiliteit voor de organisatie. Daarnaast ben je als werkgever vooral bij de jongere generaties aantrekkelijker. Niet geheel onbelangrijk op deze krappe arbeidsmarkt.

Duurzaamheid als bonus

Hybride werken heeft ook een groene kant. Minder woon-werkverkeer betekent minder auto’s op de weg, en dus minder uitstoot van broeikasgassen. Misschien kan door het gebruik van minder ruimte zelfs wel verhuisd worden naar een kleiner kantoor. Gebruik van technologie voor virtuele vergaderingen en samenwerking draagt ook bij aan duurzaamheid. Minder zakenreizen zorgt voor minder CO2-uitstoot en een kleinere belasting van het milieu.

Hybride werken, is de toekomst

Of we het nou leuk vinden of niet, door de voordelen is de verwachting dat hybride werken niet meer uit de toekomst weg te denken is. En zelfs alleen maar toeneemt. Voor een betere werk-privé balans, verhogen van de productiviteit, maar ook voor een bijdrage aan onze geliefde planeet. Een win-win-win situatie dus!