BodemsaneringVolgens het huidige voorstel van de Europese Commissie mag de overheid een sanering alleen bekostigen als de vervuiler niet te achterhalen is of niet aansprakelijk kan worden gesteld. In alle andere gevallen moet de steun vooraf ter goedkeuring aan de Europese Commissie worden voorgelegd. Dit zal tot een enorme stagnatie leiden, vooral waar de overheid meebetaalt aan saneringen die eigenaren bereid zijn uit te voeren.
Vergroening belastingstelsel en energiebesparingDoor de strenge regels
voor de investeringssteun wordt de vergroening van het belastingstelsel
bemoeilijkt. Steunverlening voor de investeringen om bedrijven zicht te laten aanpassen aan bestaande of nieuwe technieken of normen van de Europese Unie is niet langer toegestaan. Ook kunnen investeringen met een lange terugverdientijd onvoldoende worden gestimuleerd, omdat alleen investeringskosten voor de eerste
vijf jaar in aanmerking komen voor steun.

Minister Pronk staat niet alleen met zijn kritiek op het voorstel van de
Europese Commissie. Ook Oostenrijk voorziet problemen met bodemsanering en
Duitsland, België en Zweden zien bezwaren voor de energiesector en het
vergroenen van het belastingstelsel. Daarnaast speelt deze discussie in de raad van Europese ministers van financiën en energie. Pronk heeft daarom voorgesteld om dit onderwerp in december op de agenda te plaatsen van de bijeenkomst van de Europese Staatshoofden en regeringsleiders in Nice.