Uit duizenden innovators van over de hele wereld is de Global Cleantech 100 een selectie van de meest innovatieve en veelbelovende bedrijven die ons van klimaatchaos naar transformatie zullen brengen. De jaarlijkse lijst bevat de particuliere, onafhankelijke en winstgevende bedrijven die het best gepositioneerd zijn om duurzaamheid en verandering te stimuleren. Er prijken vier Nederlandse bedrijven op de prestigieuze lijst: Energyworx, Flexidao, Viriciti en Zola Electric.

De 2021 Global Cleantech 100 is de 12e editie van de alom gerespecteerde lijst en het cohort van dit jaar omvat innovators uit 15 landen, waarvan iets meer dan de helft in de VS en de rest uit Azië, Australië, Canada, Europa en het Midden-Oosten. De sectoren die worden bestreken zijn: landbouw en voeding, activerende technologieën, energie en elektriciteit, materialen en chemicaliën, transport en logistiek en hulpbronnen en milieu. Er staan vier Nederlandse bedrijven op de lijst:

  • Energyworx: developer of a platform analyzing energy data;
  • Flexidao: provider of blockchain-based software to enable energy retailers, utilities and corporate buyers to manage and optimize data on their renewable energy;
  • Viriciti: developer of fleet telematics solutions for electric and non-electric vehicles and chargers;
  • Zola Electric: provider of energy storage and solar solutions for remote energy access.

Het selectieproces

De Cleantech 100 combineert de onderzoeksgegevens van Cleantech Group met kwalitatieve beoordelingen op basis van nominaties gemaakt door een 91 leden tellend Expert Panel, bestaande uit vooraanstaande investeerders en leidinggevenden die actief zijn in technologie en innovatiescouting. Van pioniers en veteranen tot nieuwkomers, het Expertpanel vertegenwoordigt in grote lijnen de wereldwijde cleantech-gemeenschap en resulteert in een lijst met een krachtige basis van respect en steun van vele belangrijke spelers binnen het cleantech-innovatie-ecosysteem.

We zijn verheugd om 50 bedrijven voor de eerste keer te verwelkomen op de nieuwe Global Cleantech 100 van dit jaar. Dit vervangingspercentage spreekt over de gezonde ontwikkeling van dit innovatie-ecosysteem en enkele specifieke effecten van Covid-19“, aldus Richard Youngman, CEO, Cleantech Groep. “Enerzijds weerspiegelt de 2021-lijst de langlopende megatrends zoals decarbonisatie, digitalisering, elektrificatie en de steeds grotere volumes van ingezette hernieuwbare energie. Aan de andere kant is de impact van Covid 19 duidelijk, bijvoorbeeld in de opkomst van automatisering en robotica-oplossingen, in logistiek en supply chain-oplossingen en oplossingen in de voedselketen om voedselverspilling te voorkomen, te verminderen en opnieuw te gebruiken. Veerkracht is een nieuwe kritische factor in het spel.

Het Global Cleantech 100-programma wordt nog steeds gesponsord door Chubb, ’s werelds grootste beursgenoteerde eigendoms- en ongevallenverzekeringsmaatschappij.