Niets zo Nederlands als een bammetje met kaas. Echter is de klimaatimpact van kaas vrij hoog. Zo kost het ongeveer 10 liter koeienmelk om 1 kilogram kaas te produceren. Ook hebben koeien veel land nodig, wordt de soja voor hun voer vaak van ver geïmporteerd en staat zuivel, naast rund- en lamsvlees, in de top drie van de voedsel typen die de meeste CO2 uitstoten. Maar wat als je je echt geen leven zonder kaas kunt voorstellen? Willicroft biedt de oplossing: zij maken planet-proof, plantaardige kaas voor echte kaasliefhebbers.

Over Willicroft

Toen Brad Vanstone, oprichter van Willicroft besloot een voornamelijk plantaardig dieet te gaan eten, kon hij veel lekkere alternatieven vinden voor vlees, vis en melk. Het enige wat hij écht miste was kaas. Omdat hij de meeste plantaardige kazen teleurstellend vond qua smaak begon hij te experimenteren met het maken van plantaardige kaas in zijn eigen keuken en legde zo de basis voor Willicroft. Om de smaak van normale kaas te evenaren werkt Willicroft met ingrediënten zoals witte bonen. Met de productie van bonen wordt veel minder CO2 uitgestoten en minder water verbruikt. Bovendien zijn ze rijk aan proteïne en onttrekken ze stikstof aan de bodem. Qua voedingswaarde lijken witte bonen op melk, waardoor ze een zuivel achtige textuur krijgen als je ze fijnmaalt. Van de gemalen bonen maakt Willicroft een melk, waarop ze vervolgens eeuwenoude kaas technieken toepassen. Het Willicroft assortiment bestaat uit Greek White, een alternatief voor feta, Italian Aged, een alternatief voor parmezaanse kaas, Original Sauce, een alternatief voor kaassaus en Original Fondue, een alternatief voor de traditionele kaasfondue. Even lekker als het origineel maar dan met zes keer minder CO2-uitstoot.

Nieuw product: Young Dutch

Op 1 juli voegt Willicroft een nieuw product toe aan hun assortiment: Young Dutch, een plantaardig alternatief voor Goudse kaas, gemaakt van biologische witte bonen en vrij van soja en noten. Young Dutch smelt net zo goed als het origineel en is perfect om een pizza, tosti of ovengerecht mee te maken.

De Young Dutch kost €2.99 en is te koop via Lidl Future Goods week, in de Willicroft store en online.