De Vereniging van Beleggers voor Duurzame Ontwikkeling (VBDO) heeft de prijs vandaag voor de vijfde keer uitgereikt. Een onafhankelijke jury bepaalt welke beursgenoteerde onderneming de prijs mee naar huis neemt. Ze doet dat aan de hand van onderzoek dat jaarlijks door de VBDO wordt uitgevoerd. De beleggersvereniging heeft 40 AEX-genoteerde ondernemingen geanalyseerd op hun openbaar gerapporteerde prestaties op het vlak van duurzaam ketenbeheer.

Gekeken is naar een groot aantal duurzaamheidaspecten binnen de totale productieketen. Nieuw is dat dit jaar de nadruk is verlegd van zaken als bestuur en visie op duurzaamheid naar de impact van verantwoord ketenbeheer.

Die aangepaste wijze van beoordelen heeft echter weinig veranderd aan het selecte groepje van best scorende bedrijven. Ahold, AkzoNobel, ASML, DSM, Philips, Reed Elsevier en Unilever behoren al enkele jaren tot de onbetwiste koplopers in de ranglijst.
Toch is er beweging op het speelveld. De bedrijven in de kopgroep weten zich nog steeds te verbeteren op uitvoering van het beleid en de transparantie daarover. Maar ook bedrijven die niet tot de koplopers behoren, boeken opmerkelijke vooruitgang. Crucell scoorde bijvoorbeeld nog maar 8% van het totale aantal punten in 2009 . Dit jaar haalt het biotechbedrijf maar liefst 25% van de te behalen punten binnen. Wavin, producent van kunststof leidingsystemen, maakte een nog grotere sprong. Het bedrijf is de grootste stijger in de ranglijst en steeg van zes naar 46%.

Maar er is niet alleen goed nieuws te melden. Sommige bedrijven scoren minder goed dan voorgaande jaren. Opvallend is de gestage daling van Shell. De oliegigant stond in 2007 nog in de top 3. Dit jaar eindigt Shell op de tiende plaats.

Zorgelijk vindt VBDO ook de groep hardnekkige achterblijvers. Het gaat om Aalberts, ASMI, Fugro, Vopak en CSM. Geen van deze ondernemingen heeft sinds het begin van het benchmarkonderzoek in 2006 meer dan 20% van de maximum score bereikt. VBDO-directeur Guiseppe van der Helm: “Dat is jammer. Duurzaam ketenbeheer wordt steeds relevanter. Grondstoffen worden schaarser. Productie wordt steeds meer uitbesteed. Dat soort ontwikkelingen maken samenwerking binnen ketens meer en meer noodzakelijk, ook vanuit zakelijk oogpunt.”

Het onderzoek en de award zijn mogelijk gemaakt met financiële steun van ICCO.