Arjan van Dalen en Michael van ’t Hoff introduceren onder de naam Polderkreeft snacks gemaakt van rivierkreeften. Ze helpen hiermee deze invasieve soort te bestrijden.
De rivierkreeft vormt een grote bedreiging voor onze polders. Deze invasieve soort richt enorme schade aan in onze sloten en dijken. Ze verslinden waterplanten en nuttige insecten, terwijl ze gangen graven in dijken en kades. Hierdoor raken deze verzwakt en kunnen ze zelfs bezwijken. Bovendien maken de rivierkreeften met hun graafgedrag de sloten modderig en troebel, waardoor zonlicht de waterplanten niet meer bereikt. Het resultaat? De groei van deze planten stopt volledig, met desastreuze gevolgen voor het ecosysteem.
Hoewel een rivierkreeft slechts 1 tot 1,5 jaar leeft, kan één enkel exemplaar in die korte tijd maar liefst 200 tot 300 nakomelingen voortbrengen. Deze explosieve voortplanting maakt hen een ware ecologische ramp, zeker omdat de rivierkreeft buiten o.a. de snoek, reiger en otter weinig natuurlijke vijanden heeft.
Bij het horen van deze informatie ontstond twee jaar geleden bij Arjan van Dalen een idee om deze plaag te bestrijden; bitterballen en (tapas)kroketten van deze rivierkreeften maken. Hij besprak zijn plannen met Chef-kok Michael van ’t Hoff en samen werkten zij het idee uit. Er werd een receptuur gemaakt, partijen werden benaderd en na twee jaar liggen de polderkreeftbitterballen en kroketten sinds kort bij een aantal restaurants en winkels in de
omgeving van Molenlanden.
Arjan en Michael krijgen uit verschillende hoeken inmiddels complimenten over het resultaat, maar vooral het verhaal achter de kreeftenbitterbal is uniek in Nederland. Beiden geven aan: “Wij maken van de rivierkreeftplaag, welke wij o.a. laten opvissen in de polders van Molenlanden, Alblasserwaard en Krimpenerwaard, heerlijke, ambachtelijke lekkernijen: krokante bitterballen, smeuïge kroketten en verrukkelijke tapas-kroketjes EN met elke hap draag je bij aan een gezonder milieu en help je onze polders te herstellen.”