Maak plantaardig het nieuwe normaal. De overgang naar een eetpatroon met minder dierlijk en meer plantaardig is wat Transitiecoalitie Voedsel (TcV) wil bereiken met het Plant the Future Diner. Op 14 oktober vindt de eerste, en direct uitverkochte, editie plaats in Nieuwspoort. Meer dan 30 partijen uit bedrijfsleven, wetenschap en maatschappelijk middenveld gaan met elkaar om tafel om te bespreken hoe ‘minder dierlijk en meer plantaardig’ steviger op de (menu)kaart te zetten, met als doel: een 60/40 verhouding in plantaardig/dierlijke eiwitten in 2030. Dat is conform eerder uitgesproken ambitie in o.a. het klimaatakkoord en de Richtlijn Gezonde Voeding van de Schijf van Vijf. Tijdens het diner laten o.a. key note speaker en internationaal gerenommeerde auteur Carolyn Steel en chefkok Jonathan Karpathios (The Farm Kitchen) zien en proeven dat plantaardig de lekkere, gezonde en toekomstbestendige keuze is. Met de 240 gasten is het diner, dat plaatsvindt tijdens de Dutch Food Week en op de Nationale Groente & Fruit Dag, uitverkocht vóór de officiële uitnodiging was uitgestuurd.

“De enorme belangstelling voor het diner laat zien dat we op een kantelpunt zitten,” zegt initiatiefneemster Natascha Kooiman (kwartiermaker TcV). “Dat we naar minder dierlijk en meer plantaardig móeten, dringt steeds beter door. Het aanbod neemt toe en steeds meer mensen gaan meer plantaardig eten. Dit is hét moment om te zorgen dat de kanteling doorzet en het ook op de politieke agenda’s en in beleid een prioriteit wordt. Stimulering vanuit de overheid is nodig om te zorgen dat bedrijven bijdragen aan plantaardig de norm maken in aanbod en promotie. Dat is goed voor mens, milieu en maatschappij”.

Voedsel kan de wereld veranderen

Ruim 30 organisaties hosten een tafel. Aan de hand van de tafelgesprekken en met input van de sprekers stelt TcV aanbevelingen op hoe we vanuit verschillende verantwoordelijkheden de eiwittransitie kunnen versnellen. Aanwezig zijn o.a. Carolyn Steel, auteur van de bestseller ‘Hungry City’ en ‘Sitopia’ over hoe voedsel de wereld kan veranderen en wat daarin de rol van meer plantaardig is: “Er is een ongelooflijke honger naar voedsel waarop we kunnen vertrouwen: voor bedrijven is de beweging naar meer plantaardig, ethisch en duurzaam voedsel dat op een transparante manier wordt geproduceerd, een enorme kans.” Ook de ‘Eiwitcommissaris van Nederland’, Jeroen Willemsen, is aanwezig: “Niet eerder waren we zo dicht bij het omslagpunt in de eiwittransitie. Voor Nederland, land met een rijke eiwithistorie, biedt dit enorme kansen. We zijn al koploper op het gebied van plantaardige innovaties. Slagen we erin om de bestaande infrastructuur en onze kennis opgebouwd in de vlees- en zuivelindustrie, parallel in te zetten voor plantaardige oplossingen, dan hebben we een winnende formule. Eén die gaat bijdragen aan een eiwitpositief Nederland waarmee we op mondiale schaal maatschappelijk én economische impact gaan creëren”.

Het nieuwe normaal is niet alleen beter voor de wereld, het is ook echt lekker

Ondernemer en Chef Jonathan Karpathios (The Farm Kitchen) laat de deelnemers aan het diner proeven en beleven hoe we met elkaar naar een toekomstbestendig voedselpatroon kunnen, met plantaardig als nieuwe normaal. Dat betekent minder vlees, vis en zuivel en meer lokale, seizoensgebonden en duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitten. “Bij The Farm Kitchen is Moeder Aarde de Executive Chef”, aldus Jonathan Karpathios. Transitiecoalitie Voedsel wil de eiwittransitie versnellen Ook de politiek lijkt op een kantelpunt. Eerder werd nog besloten om minder vlees eten uit de door de overheid gefinancierde ‘iedereen doet wat’ campagne te laten. Nu echter hebben D66 en VVD in de hoofdlijnennotitie ter voorbereiding van een nieuw kabinet zich uitgesproken voor een meer actieve rol voor de overheid om de gezonde keuze de gemakkelijke te maken en de ongezonde keuze te ontmoedigen. Voedselomgeving en de eiwittransitie zijn daarbij belangrijke thema’s om op te pakken. “De standaard is ongezond, veel suiker en vet en een hoog gehalte bewerkt voedsel”. Dat moet anders volgens Transitiecoalitie Voedsel. Kooiman: “We moeten naar een voedselomgeving toe met een gezonder en duurzamer aanbod door in te zetten op meer plantaardig en minder dierlijk.”