De Nederlandse start-ups Fleet Cleaner en Land Life Company staan in de finale van de Postcode Lottery Green Challenge. Dit is de grootste, jaarlijkse internationale wedstrijd op het gebied van duurzame innovatie, georganiseerd door de Nationale Postcode Loterij. De andere drie finalisten zijn Evrnu en Muufri uit de Verenigde Staten en Ooho! uit het Verenigd Koninkrijk. Op 10 september pitchen zij hun ondernemersplan tijdens de finale in Amsterdam aan een internationale jury, pers en publiek. De winnaar ontvangt €500.000 om zijn of haar product of dienst verder te ontwikkelen en op de markt te brengen. De runner-up ontvangt €200.000.

Fleet Cleaner ontwikkelt schoonmaakrobots die de romp van vrachtschepen reinigen tijdens het laden en lossen. Het bedrijf wil de afvalstoffen als biomassa voor brandstof gebruiken. Het regelmatig reinigen van schepen zorgt voor minder brandstofverbruik en 5% minder CO2-uitstoot. Land Life Company heeft een biologisch afbreekbare Cocoon-incubator ontwikkeld die in zeer droge gebieden stekjes helpt te overleven met water en beschutting. Het natuurherstel dat hiermee wordt gerealiseerd is een belangrijk wapen in de strijd tegen klimaatverandering, omdat bomen CO2 uit de lucht halen.

De Nationale Postcode Loterij zoekt met de Postcode Lottery Green Challenge voor het negende jaar op rij naar vernieuwende producten of diensten die de uitstoot van broeikasgassen verminderen. Dit jaar stuurden 271 duurzame ondernemers uit 56 landen een groen ondernemingsplan in.

Jurriaan Ruys (47, Amsterdam, Nederland): Land Life Company
Bomen halen CO2 uit de lucht. De bebossing van droge gebieden (45% van het totale landoppervlak) is een van de belangrijkste wapens in de strijd tegen klimaatverandering. Helaas is de grond van die gebieden vaak van slechte kwaliteit als gevolg van ontbossing en slecht beheer, waardoor nieuwe bomen vaak niet overleven. De biologisch afbreekbare Cocoon-incubator helpt stekjes te overleven met water en beschutting, en breekt vervolgens af tot substraat. Bewatering en onderhoud zijn niet nodig.

 

Cornelis de Vet (26, Den Haag, Nederland): Fleet Cleaner
De robots van Fleet Cleaner verwijderen slijm, algen en aangroei van de romp van vrachtschepen in de haven, zonder de anti-aanslagcoating te beschadigen. In tegenstelling tot de concurrentie kunnen de robots zowel boven als onder water schoonmaken en verzamelen ze de verwijderde materialen. Daarmee beschermen ze lokale ecosystemen. Het bedrijf wil de afvalstoffen als biomassa voor brandstof gebruiken. Het regelmatig reinigen van schepen zorgt voor minder brandstofverbruik en 5% minder CO2-uitstoot.